Róże karnawałowe

Karnawał trwa w najlepsze, warto więc sobie dogadzać i przygotować wspaniałe róże, w których jest masło. Nie od dziś w końcu wiadomo, że masło daje nam moc, otulenie brzuszka i uśmiech. Dużo uśmiechu.

Przepis na karnawałowe róże

Składniki:

  • 350 g mąki tortowej,
  • 5 żółtek,
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 50 g zimnego masła,
  • opcjonalnie: 4 łyżki spirytusu, żeby róże nie piły tłuszczu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia (lub smalec),
  • cukier puder,
  • dżem wiśniowy (z całymi wiśniami),
  • 3 okrągłe foremki o różnej średnicy.

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, spirytus, sól oraz 2 łyżki śmietany. Posiekaj składniki nożem, aby wstępnie je wymieszać, nie ogrzewając ich jednocześnie dłońmi. Następnie szybko zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany. Przełóż ciasto na stolnicę i przez kilka minut uderzaj je wałkiem. Dzięki temu wtłoczysz do niego dużą ilość powietrza, a podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.

Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkuj ciasto. Powycinaj w nim krążki trzech różnych wielkości. Ponacinaj  brzegi krążków w 4-5 miejscach i poukładaj je w stosiki po trzy - od największego do najmniejszego. Środek stosików bardzo mocno ściśnij palcem, aby wszystkie warstwy porządnie się zlepiły.

Tak przygotowane róże wkładaj na rozgrzany, głęboki olej i smaż, aż ciasto się zrumieni. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. W środek każdej róży nałóż po jednej wisience i oprósz całość cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA