Róże karnawałowe
Składniki:
350 g mąki tortowej
5 żółtek
2-3 łyżki śmietany 18 proc.
50 g zimnego masła
4 łyżki spirytusu
szczypta soli
cukier puder
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia (lub smalec)
cukier puder
dżem wiśniowy (z całymi wiśniami)
3 okrągłe foremki o różnej średnicy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, spirytus, sól oraz 2 łyżki śmietany. Posiekaj składniki nożem, aby wstępnie je wymieszać, nie ogrzewając ich jednocześnie dłońmi. Następnie szybko zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany. Przełóż ciasto na stolnicę i przez kilka minut uderzaj je wałkiem. Dzięki temu wtłoczysz do niego dużą ilość powietrza, a podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkuj ciasto. Powycinaj w nim krążki trzech różnych wielkości. Ponacinaj brzegi krążków w 4-5 miejscach i poukładaj je w stosiki po trzy - od największego do najmniejszego. Środek stosików bardzo mocno ściśnij palcem, aby wszystkie warstwy porządnie się zlepiły.
Tak przygotowane róże wkładaj na rozgrzany, głęboki olej i smaż, aż ciasto się zrumieni. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
W środek każdej róży nałóż po jednej wisience i oprósz całość cukrem pudrem.
-
Ostrzeżenie GIS: popularne napoje energetyczne wycofane ze sprzedaży
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- "Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie