Ciasteczka Pieczarki
Składniki:
150 g miękkiego masła
4 czubate łyżki cukru pudru
1 jajko
2 szklanki skrobi ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
kakao
pusta plastikowa butelka
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do miski skrobię ziemniaczaną, mąkę tortową oraz sodę, dodaj sok z cytryny i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozłóż je w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Szyjkę plastikowej butelki zanurz w kakao i odciśnij w kulkach ciasta (jak na wideo).
Tak przygotowane ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10-15 minut.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku