Ciasteczka Pieczarki

Po międzynarodowym sukcesie Ciasta Mchu nadszedł czas na kolejne leśne skarby. Tym razem w naszej kuchni zawitały... pieczarki! Tak, tak, to nie pomyłka. Niezwykle delikatne, słodkie i idealne na każdą okazję. Polecamy zjeść przy mamie lub babci, na pewno powiedzą, że nie tak was wychowały, bo surowych grzybów nie można jeść. Na szczęście nasze ciasteczka można.
Zobacz wideo

Składniki:
150 g miękkiego masła
4 czubate łyżki cukru pudru
1 jajko
2 szklanki skrobi ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
kakao
pusta plastikowa butelka

Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do miski skrobię ziemniaczaną, mąkę tortową oraz sodę, dodaj sok z cytryny i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozłóż je w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Szyjkę plastikowej butelki zanurz w kakao i odciśnij w kulkach ciasta (jak na wideo).

Tak przygotowane ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10-15 minut.