Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach
Nie przejdziecie obojętnie obok spaghetti carbonara. Szczególnie jeśli w grę wchodzi prawdziwy, włoski przepis. Tak się jada w Rzymie i wyjątkowo nie zgodzimy się z Obeliksem - wcale nie "tacy głupi ci Rzymianie".
Prawdziwe spaghetti carbonara - składniki:
- 220 g makaronu spaghetti lub spaghettoni
- 25 g wędzonego boczku, guanciale (wędzony wieprzowy policzek) lub pancetty pokrojone w małe kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 50 g startego parmezanu lub pecorino
- 1 łyżeczka świeżo mielonego lub młotkowanego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Prawdziwe spaghetti carbonara - krok po kroku:
- Ugotuj makaron al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
- W międzyczasie podgrzej oliwę na patelni i usmaż na chrupko boczek, guanciale lub pancettę.
- Wymieszaj w misce trzy jajka i jedno żółtko ze startym serem i pieprzem.
- Gdy makaron będzie gotowy odcedź go, dodaj na patelnię do boczku, wymieszaj i wyłącz ogień.
- Chwilę odczekaj, dodaj masę jajeczno-serową i dokładnie wymieszaj na patelni.
- Szybciutko przełóż na talerz i... Haps!
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica