Składniki na kruchy spód:
180g Krakersów Super Lajkonik
70g orzechów włoskich
100g roztopionego masła
Składniki na bezę:
4 białka
180g drobnego cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
400g powideł śliwkowych
50g suszonych fig
50g suszonych daktyli
1 pomarańcza
Na początku przygotuj kruchy spód: krakersy oraz orzechy laskowe umieść w misie blendera i zmiksuj na drobny piasek. Dodaj roztopione masło i miksuj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Przełóż masę na prostokątną blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie uklep i wstaw do lodówki na czas przygotowywania kolejnych składników.
Przygotuj bezę: w dużej misce umieść białka oraz szczyptę soli i ubij sztywną pianę. Stopniowo dodawaj drobny cukier, za każdym razem dokładnie miksując, aż do otrzymania gęstej i błyszczącej piany. Przełóż masę bezową na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piecz około 50 minut, aż wierzch bezy będzie całkowicie suchy i chrupiący.
Na schłodzonym spodzie z krakersów rozprowadź równomiernie powidła śliwkowe. Na powidłach rozłóż posiekane daktyle oraz figi i zetrzyj skórkę z pomarańczy. Na wierzchu ciasta połóż upieczoną bezę i delikatnie dociśnij. Wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.