Galaretki w kształcie jajek - pyszna przekąska na Wielkanoc

Jeśli uwielbiacie Wielkanoc i dodatkowo lubicie tradycyjną galaretkę z mięsem, to mamy idealne rozwiązanie! Galaretkowe jajka przygotowane w wydmuszkach godnie zastąpią jajka faszerowane na świątecznych stołach. Ile zjecie? My dużo!

Wielkanocne galaretki w kształcie jajek

Składniki:

  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 10 wydmuszek (z lekko uciętym spodem skorupki),
  • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę),
  • 1/2 szklanki kukurydzy,
  • 1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika),
  • natka pietruszki,
  • koperek.

Do podania:

  • kiełki,
  • ocet winny.

Wielkanocne galaretki w kształcie jajek - sposób przygotowania:

  1. Do gorącego bulionu wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Wydmuszki dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem.
  3. Umyte i osuszone wydmuszki umieść w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnij je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.
  4. Następnie wypełnij wydmuszki ostudzonym bulionem i wstaw je do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
  5. Gotowe galaretki wyjmij ze skorupek i ułóż na kiełkach. Podawaj z dodatkiem octu winnego.
Więcej o:
Copyright © Agora SA