Przepis na przepyszny sernik japoński
Żeby przygotować ten prosty i pyszny deser, nie musisz być ninja kulinariów. Ale kiedy już upieczesz ten smakołyk, zapewniamy, że domownicy - niczym wytrawni japońscy wojownicy - niepostrzeżenie doprowadzą do zniknięcia sernika. Być może jeszcze z tortownicy!
Sernik japoński - przepis:
- 100 g masła
- 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
- 130 ml mleka
- 8 żółtek jaj
- 13 białek jaj
- 60 g mąki pszennej
- 60 mąki kukurydzianej
- 130 g drobnego cukru
Do ozdoby:
- cukier puder
- truskawki
- świeża mięta
Dodatkowo:
- tortownica o średnicy około 23 cm
Sernik japoński - krok po kroku:
- W niewielkim rondelku umieść masło, kremowy serek oraz mleko i podgrzewaj, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zdejmij rondel z ognia i ostudź.
- W dużej misce roztrzep żółtka. Dodaj masę serową z rondla i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej do miski oba rodzaje mąki i wymieszaj, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.
- W osobnej misce umieść białka i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
- Do masy z żółtkami dodaj 1/4 ubitych białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko postukaj blaszką w blat, aby pozbyć się z ciasta ewentualnych pęcherzyków powietrza.
- Boki oraz spód tortownicy szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw ją do drugiej, większej blaszki. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą do wysokości 2 centymetrów i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 50 minut
- Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i przełóż na talerz. Oprósz wierzch cukrem pudrem i ozdób kawałkami truskawek.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Ostrzeżenie GIS: popularne napoje energetyczne wycofane ze sprzedaży
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!