Sernik z białą czekoladą E.Wedel

Jedną z najwspanialszych chwil podczas Wielkanocy jest niewątpliwie wspólny czas z najbliższymi. Dlatego podzielmy się z nimi sernikiem z białą czekoladą E.Wedel i zatrzymajmy na dłużej ten wyjątkowy moment. Bo święta to czas radości i sprawiania sobie drobnych przyjemności.
Zobacz wideo

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)

400 g czekolady białej E.Wedel

400 ml śmietanki 30%

2 czubate łyżki żelatyny

100 ml gorącej wody

250 g świeżych malin

Do ozdoby:

Ptasie Mleczko® Malinowe E.Wedel

Czekoladowe Pisanki E.Wedel

Kolorowa posypka

Maliny

Świeża mięta

Dodatkowo:

Tortownica o średnicy około 22-24 cm

Białą czekoladę E.Wedel połam na kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzej delikatnie masę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, uważając żeby jej nie zagotować, bo wtedy żelatyna straci swoje właściwości.

W dużej misce umieść twaróg sernikowy i zmiksuj na gładką masę. Wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia składników.

Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami masy serowej. Dodaj kolejne dwie łyżki masy serowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i zmiksuj.

W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną pianę. Dodaj bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj świeże maliny i jeszcze raz delikatnie przemieszaj całość.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (najłatwiej jest natłuścić odrobinę formę i przykleić do niej papier). Przełóż masę serową do tortownicy, dokładnie wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Kiedy ciasto stężeje ozdób jego wierzch piankami Ptasie Mleczko® z dekoracją w wielkanocne króliczki, Czekoladowymi pisankami od Wedla, świeżymi malinami oraz listkami mięty. Na koniec posyp ciasto kolorową posypką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA