Mazurek kajmakowy, czyli wyśmienity wielkanocny przysmak dla całej rodziny. Mamy prosty przepis krok po kroku
Są w naszym życiu rzeczy, do których wracamy chętnie. Na przykład serial "Przyjaciele" albo filmy "Cztery wesela i pogrzeb", "To tylko miłość" czy "Król Lew". Mazurek kajmakowy, który na Wielkanoc zawsze ląduje na naszych stołach, zalicza się do tego wspaniałego grona. Zatem odpalcie filmy, weźcie kawałek ciasta i na chwilę zatrzymajcie czas. To działa...
Mazurek kajmakowy - przepis:
Składniki na kruchy spód:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
Składniki na kajmak:
- 160 ml śmietanki 36 proc.
- 140 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
Do ozdoby:
- bakalie
- czekoladowe pisaki
Mazurek kajmakowy - krok po kroku:
- W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło, żółtko oraz kwaśną śmietanę, a następnie zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Placek powinien być nieco większy, niż dno formy, z której będziemy korzystać.
- Przełóż ciasto do formy dokładnie wypełniając nim spód i boki do wysokości 1 cm (resztę ciasta na bokach odetnij). Na koniec ponakłuwaj w kilku miejscach spód ciasta widelcem.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut, a po schłodzeniu wstaw bezpośrednio do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
- W międzyczasie przygotuj kajmak. Wszystkie składniki umieść w niewielkim garnuszku i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, często mieszając, aż kajmak mocno zgęstnieje.
- Gorący kajmak wylej na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadź szpatułką.
- Ozdób mazurek bakaliami i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby kajmak stężał.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur