Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami idealny na wiosenny posiłek
"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty" - przygotowując Dutch Baby, właśnie piosenkę Marka Grechuty słyszeliśmy w głowie. I nie da się ukryć, że smak i aromat przywołał najmilsze wiosenne wspomnienia. Odpalcie radio, odpalcie piekarnik i do dzieła!
Dutch baby ze szpinakiem - przepis:
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Dodatki:
- 2 łyżki zielonego pesto
- 1 kulka mozzarelli
- 1 garść zielonych szparagów
- 3 plasterki prosciutto
- 2 jajka
- koperek do ozdoby
Potrzebne:
- patelnia żeliwna o średnicy ok. 26 cm
Dutch baby ze szpinakiem - krok po kroku:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i umieść w nim pustą żeliwną patelnię.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem i wlej do suchych składników. Wymieszaj ciasto naleśnikowe, aż pozbędziesz się grudek. Na koniec dodaj posiekane zioła i jeszcze raz wymieszaj.
- Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika i rozpuść na niej dwie łyżki masła, rozprowadzając je dokładnie po całej patelni. Następnie wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach, aż boki ciasta mocno się podniosą, a środek będzie lekko ścięty.
- W międzyczasie przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój szparagi na cienkie wstążki (główki szparagów pozostaw w całości).
- Wstępnie upieczony naleśnik posmaruj gotowym zielonym pesto. Na pesto rozłóż wstążeczki szparagów. W wolne miejsca powtykaj kawałki mozzarelli oraz suszonej szynki i wbij dwa surowe jajka. Na wierzchu porozkładaj główki szparagów. Zapiekaj kolejne 10 minut w 200 stopniach, aż jajka się zetną. Na koniec posyp zapieczone jajka solą oraz pieprzem i ozdób wierzch naleśnika kawałkami świeżego koperku.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku