Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Niedawno na kanale przyrodniczym widzieliśmy, jak misie zajadają ze smakiem łososie, które niemal same wpadały im do pyszczków. Postanowiliśmy zabawić się w niedźwiadki i też najeść się tej pysznej ryby, ale w bardziej cywilizowany sposób. Przed wami kapitalny łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem!
Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem - składniki:
- 2 filety z łososia ze skórą (po około 125 g każdy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 250 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- sól
- pieprz
- do podania: ryż
- do ozdoby: świeże zioła
Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem - krok po kroku
- Na początku przygotuj wszystkie składniki. Łososia dopraw solą oraz pieprzem. Czosnek oraz papryczkę chilli pokrój w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i włóż filety z łososia skórą do góry. Smaż przez około dwie minuty, po czym przełóż łososia na drugą stronę i smaż kolejne dwie minuty.
- Zdejmij filety i odłóż je na chwilę na talerz, a na tej samej patelni rozpuść dodatkowo łyżkę masła. Na masełku podsmaż przez minutę czosnek oraz chilli.
- Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i smaż, aż lekko zmiękną.
- Dodaj świeży szpinak i podgrzewaj, aż lekko zwiędnie i straci objętość.
- Wlej śmietankę, dodaj listki świeżego rozmarynu i tymianku oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki sosu i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się w sosie.
- Na koniec włóż z powrotem na patelnię filety z łososia i duś je na minimalnym ogniu, aż całkowicie stracą surowy kolor (zajmie to maksymalnie pięć minut).
- Gotowego łososia podawaj z dodatkiem ryżu.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
Krojenie truskawek żyletkami i wywabianie robaków z mięsa napojem. Badaczka obala bezsensowne triki z TikToka
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki