Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Jedzmy pieczarki! Są zdrowe i niskokaloryczne, a dobrze przyrządzone - po prostu pyszne. Dodajmy je do fileta z kurczaka, a z pewnością wyjdzie szybki i smaczny obiad. Przekonaliśmy was? No to Haps!
Zobacz wideo

Kurczak faszerowany pieczarkami - składniki: 

  • 3 piersi z kurczaka 
  • 50 g tartego żółtego sera 
  • 500 g pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 4 łyżki oleju (2+2) 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki 
  • Sól 
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki, dopraw je solą, pieprzem oraz łyżeczką oregano i smaż dalej, aż odparuje z nich cała woda. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż pieczarki do miseczki. 
  2. Piersi kurczaka połóż na płasko i natnij poziomo wzdłuż tak, aby na boku każdej piersi powstała kieszonka. Do każdej kieszonki nałóż po dwie łyżki smażonych pieczarek oraz odrobinę tartego sera i zepnij mięso wykałaczkami. Wierzch mięsa dopraw solą oraz pieprzem.  
  3. Na patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oleju i obsmaż faszerowane piersi po 5 minut z każdej strony, aż mięso porządnie się zarumieni. Dodaj pozostałe pieczarki, wlej śmietankę i w razie potrzeby dopraw powstały sos solą. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość około 5 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA