Jagodzianki z kruszonką - idealna przekąska o każdej porze dnia... i nocy I Przepisy HapsVod.pl!
Jagodzianki z kruszonką - idealna przekąska o każdej porze dnia... i nocy
REKLAMA
Haps
Dlaczego lepiej mówić "jagodzianki" zamiast "jagodzianka"? Odpowiedź jest prosta. Mówiąc "jagodzianki" macie dużo jagodzianek, a mówiąc "jagodzianka" macie jedną jagodziankę. Chyba, że macie jedną jagodziankę i w zanadrzu schowane "jagodzianki". O matko...
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Jagodzianki z kruszonką - składniki:
Na ciasto:
REKLAMA
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
50 g roztopionego masła
Składniki na kruszonkę:
70 g białego cukru
70 g mąki
35 g zimnego masła
Dodatkowo:
350 g jagód
30 g mąki ziemniaczanej
6 łyżek brązowego cukru
1 jajko do posmarowania bułek
Jagodzianki z kruszonką - sposób przygotowania:
W dużej misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Zrób niewielkie wgłębienie i wlej w to miejsce ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło, a następnie dodaj jajka.
Wymieszaj, aż składniki zaczną się łączyć w kulę, a następnie przełóż całość na podsypany mąką blat i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj jagody oraz kruszonkę.
Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Następnie wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę schowaj do lodówki do czasu użycia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 12 części (aby wszystkie części były równe użyj wagi kuchennej). Z każdej części uformuj okrągły placuszek, nałóż na jego środek dwie łyżki jagód, dokładnie zlep brzegi i uformuj podłużną bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączeniem do dołu. Nakryj bułki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż jagodzianki się zarumienią.