Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!

W Czechach to klasyka gatunku. W gospodach podawane jako przekąska do piwa, dla turystów nieco egzotyczne. Jednak, gdy spróbujecie, nie będziecie żałować, bo ich lekko kwaśny smak idealnie pasuje do goryczy złocistego napoju. Na zdravi!
Zobacz wideo

Utopence - składniki:

Na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

Pozostałe składniki:

  • 500 g dobrej jakości parówek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-6 suszonych strączków chilli
  • 2 słoiki o pojemności 0,5 l

Utopence - sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia. Kiedy zalewa zacznie się gotować zdejmij rondel z ognia i odstaw pod przykrywką do ostygnięcia.
  2. Parówki przekrój na pół, a cebulę pokrój w piórka.
  3. W wyparzonych słoikach poukładaj na przemian połówki parówek, piórka cebuli, suszone strączki chilli oraz całe ząbki czosnku.
  4. Zalej składniki chłodną zalewą, szczelnie zamknij słoiki i wstaw je do lodówki lub w inne chłodne i ciemne miejsce.
  5. Parówki będą gotowe już po trzech dniach, ale można je przechowywać w lodówce nawet do trzech miesięcy.
Więcej o:
Komentarze (6)
Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!
Zaloguj się
  • salsolo.4

    Oceniono 1 raz 1

    Po pierwsze to skąd wziąć "dobrej jakości parówki"??? Po drugie zalewa strasznie "mocna" - 1:3 to do grzybów, a i owszem, ale nie do utopenców (chyba. że ocet 6 %, ale w przepisie nic o tym niema). Z tym przepisem i naszymi parówkami to po prostu "ohida" i może zaszkodzić...

  • mmurawski1974

    Oceniono 1 raz 1

    Gazeto, żadne parówki nie zastąpią smaku spekacky; można próbować zastąpić je inną kupioną w Polsce kiełbasą (głogowską na przykład), bo parówki (albo parówkowa) wychodzą kompletnie bez smaku (próbowałem wielokrotnie!), bo to co robi różnicę - to tłuszcz.

  • geoboss

    0

    Po pierwsze nie parówki, a kiełbasa. Po drugie: pepiki dodają do zalewy spirytusu i piwa nie musi być.. Reasumując: patologia...

  • sittae

    0

    Ja kiedyś kombinowałem z serdelkami. Nie były złe ale daleko im do spekacek. Tego się nie da podrobić

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX