Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa! I Przepisy HapsVod.pl!
Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!
REKLAMA
Haps
W Czechach to klasyka gatunku. W gospodach podawane jako przekąska do piwa, dla turystów nieco egzotyczne. Jednak, gdy spróbujecie, nie będziecie żałować, bo ich lekko kwaśny smak idealnie pasuje do goryczy złocistego napoju. Na zdravi!
3
fot. Haps WORLD
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Utopence - składniki:
Na zalewę:
REKLAMA
3 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka gorczycy
6 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
Pozostałe składniki:
500 g dobrej jakości parówek
2 cebule
4 ząbki czosnku
4-6 suszonych strączków chilli
2 słoiki o pojemności 0,5 l
Utopence - sposób przygotowania krok po kroku:
Na początku przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia. Kiedy zalewa zacznie się gotować zdejmij rondel z ognia i odstaw pod przykrywką do ostygnięcia.
Parówki przekrój na pół, a cebulę pokrój w piórka.
W wyparzonych słoikach poukładaj na przemian połówki parówek, piórka cebuli, suszone strączki chilli oraz całe ząbki czosnku.
Zalej składniki chłodną zalewą, szczelnie zamknij słoiki i wstaw je do lodówki lub w inne chłodne i ciemne miejsce.
Parówki będą gotowe już po trzech dniach, ale można je przechowywać w lodówce nawet do trzech miesięcy.