Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!

W Czechach to klasyka gatunku. W gospodach podawane jako przekąska do piwa, dla turystów nieco egzotyczne. Jednak, gdy spróbujecie, nie będziecie żałować, bo ich lekko kwaśny smak idealnie pasuje do goryczy złocistego napoju. Na zdravi!
Zobacz wideo

Utopence - składniki:

Na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

Pozostałe składniki:

  • 500 g dobrej jakości parówek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-6 suszonych strączków chilli
  • 2 słoiki o pojemności 0,5 l

Utopence - sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia. Kiedy zalewa zacznie się gotować zdejmij rondel z ognia i odstaw pod przykrywką do ostygnięcia.
  2. Parówki przekrój na pół, a cebulę pokrój w piórka.
  3. W wyparzonych słoikach poukładaj na przemian połówki parówek, piórka cebuli, suszone strączki chilli oraz całe ząbki czosnku.
  4. Zalej składniki chłodną zalewą, szczelnie zamknij słoiki i wstaw je do lodówki lub w inne chłodne i ciemne miejsce.
  5. Parówki będą gotowe już po trzech dniach, ale można je przechowywać w lodówce nawet do trzech miesięcy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA