Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Są takie dni w życiu człowieka, że ma ochotę na rogaliki serowe z lukrem cytrynowym. I co wtedy robi? Czyta przepis Hapsa na rogaliki serowe z lukrem cytrynowym i... robi przepyszne rogaliki serowe z lukrem cytrynowym! Smacznego!
Zobacz wideo

Rogaliki serowe - składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonego twarogu (sernikowego, z wiaderka)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek soku z cytryny

Rogaliki serowe - przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i wymieszaj łyżką, aż zaczną się łączyć w kulę. Następnie zagnieć ręką zwarte i elastyczne ciasto.
  2. Podziel ciasto na dwie części. Z każdej części uformuj kulę i rozwałkuj ją na okrągły placek o grubości kilku mm.
  3. Podziel placek na 8 trójkątów i każdy z nich zwiń w rogalik, zaczynając od szerokiej podstawy.
  4. Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut, aż rogaliki się zarumienią.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Upieczone i lekko ostudzone rogaliki polej lukrem i posyp świeżo startą skórką z cytryny.
Więcej o:
Copyright © Agora SA