Król rodzinnych uroczystości, czyli ukochane ciasto Polaków - pleśniak
Haps prezentuje - kultowe, kochane i wiecznie na czasie pyszne ciasto pleśniak. Idealne na rodzinne uroczystości, niedzielny deser, poniedziałkowy deser, wtorkowy deser, środowy deser, czwartkowy deser, piątkowy deser, sobotni także... Nie możemy przestać jeść!
Ciasto pleśniak - składniki:
Na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 czubata łyżka śmietany 12 proc.
- szczypta soli
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki (lub 600 g świeżych owoców wymieszanych z 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru)
- blaszka o wymiarach 20x30
Ciasto pleśniak - przygotowanie krok po kroku:
- Na początku przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka oraz śmietanę i przesiekaj nożem wszystkie składniki, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
- Następnie szybko zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Podziel kulę ciasta na trzy części, każdą z nich owiń folią i schowaj na godzinę do lodówki.
- Pod koniec wskazanego czasu przygotuj bezę. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów.
- Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier.
- Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
- Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksuj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto do blaszki. Rozprowadź ciasto po całym dnie i lekko dociśnij.
- Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, zetrzyj na jego wierzch kolejną porcję ciasta i równomiernie rozprowadź. Następnie wyłóż masę bezową i zetrzyj na nią ostatnią porcję ciasta.
- Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu pleśniak powinien się studzić w uchylonym piekarniku.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie