FIT Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha
Nie można przejść obojętnie obok naszej czekoladowej tarty z musem pistacjowym z herbatą matcha! Dla wszystkich miłośników słodyczy mamy wersję fit, bez wyrzutów sumienia. Przygotowanie tego deseru potraktujcie jak trening, które pysznym zwieńczeniem będzie kawałek ciasta. Siła!
Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - składniki:
Na kruchy spód:
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na mus pistacjowy:
- 1 szklanka obranych, niesolonych pistacji (namoczonych w wodzie przez 6 h)
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
Składniki na mus czekoladowy:
- 2 puszki mleka kokosowego (schłodzone)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka kakao
Do ozdoby:
- garść posiekanych pistacji
- okrągła forma o średnicy 20 cm
Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - przygotowanie krok po kroku:
- Na początku przygotuj kruchy spód. Orzechy laskowe umieść w misie blendera i zmiksuj na drobny "piasek". Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż masa stanie się wilgotna i zacznie się zbijać w większe grudki.
- Przełóż masę do krągłej formy, rozprowadź ją równomiernie po całym dnie i utwórz na bokach około 3 cm rant. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania kolejnych warstw ciasta.
- Przygotuj mus pistacjowy. Pistacje mocz w wodzie przez 6 godzin.
- Po wskazanym czasie odsącz je dokładnie na sitku i przełóż do misy blendera. Dodaj syrop z agawy, matchę oraz 3 łyżki mleka i zmiksuj na jednolity, lekko ziarnisty mus. W razie potrzeby dodaj więcej mleka roślinnego.
- Rozsmaruj mus pistacjowy na przygotowanym wcześniej kruchym spodzie i ponownie wstaw formę do lodówki.
- Przygotuj mus czekoladowy. Otwórz puszki z mleczkiem kokosowym, zbierz z nich tylko górną, gęstą warstwę i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy oraz kakao. Wymieszaj i podgrzej, aż masa zacznie lekko wrzeć.
- Zdejmij rondel z ognia i dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładki mus.
- Przelej mus czekoladowy do formy z tartą i lekko wygładź jego wierzch.
- Poczekaj 10 minut, aż masa lekko ostygnie, a następnie schowaj formę do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Przed podaniem ozdób wierzch tarty posiekanymi pistacjami.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz