Tarta czekoladowa z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji...

Zwieńczenie idealnej romantycznej kolacji? Odpowiedź jest prosta. Nasza tarta czekoladowa z malinami! Głębia czekoladowego kruchego ciasta oraz seksowne maliny zalane zmysłową masą czekoladową... Czego chcieć więcej?

Tarta czekoladowa z malinami - przepis

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła

Składniki na mus czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 400 g malin
  • 2 łyżki kakao
  • sucha fasola do obciążenia kruchego ciasta (około 2 szklanki)
  • forma na tartę o średnicy około 25 cm

Tarta czekoladowa z malinami - przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder oraz kakao.
  2. Dodaj żółtka oraz zimne masło pokrojone w drobną kosteczkę i energicznie zagnieć jednolite i zwarte ciasto.
  3. Owiń kulę ciasta folią aluminiową i schowaj na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm i wyłóż nim formę na tartę.
  5. Dociśnij boki i odetnij wystające poza formę kawałki ciasta. Ponakłuwaj spód ciasta w kilku miejscach.
  6. Na cieście rozłóż papier do pieczenia i nasyp do formy suchą fasolę, żeby obciążyć ciasto na tartę.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15 minut.
  8. Następnie zdejmij papier do pieczenia wraz z obciążeniem i dopiekaj kolejne 5 minut. Ostudź.
  9. W niewielkim rondelku umieść śmietankę i doprowadź do wrzenia.
  10. Kiedy śmietanka zacznie lekko bulgotać natychmiast wyłącz gaz.
  11. Dodaj oba rodzaje czekolady i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  12. Na ostudzonym, kruchym spodzie rozłóż maliny.
  13. Zalej je masą czekoladową i delikatnie wygładź wierzch szpatułką.
  14. Wstaw ciasto do lodówki co najmniej na godzinę, aby stężało.
  15. Przed podaniem obficie oprósz wierzch tarty czekoladowej za pomocą kakao.
Więcej o:
Copyright © Agora SA