-
hapsvod
-
przepisy
- Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak I Przepisy HapsVod.pl!
Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak
W Kole Plotka Michał Szpak zdradził swój popisowy przepis na kurczaka pieczonego na butelce piwa. Tomasz z redakcji Haps.pl postanowił sprawdzić to danie podkręcając nieco oryginalną recepturę znanego muzyka. Jak wyszło? Przekonajcie się sami, smacznego!
Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak - przepis:
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 jasne piwo
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak - przygotowanie:
- Kurczaka należy osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
- By zrobić marynatę, połącz olej, sos sojowy, miód, musztardę oraz czosnek.
- Następnie postaw butelkę piwa w brytfance i nabij na nią kurczaka. Dokładnie nasmaruj mięso marynatą.
- Włóż do butelki gałązkę rozmarynu, która doda mięsu aromatu.
- Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza i piecz przez około 75 minut.
- W trakcie pieczenia kilkukrotnie posmaruj kurczaka marynatą. Jeśli piwo nie będzie wypływało z butelki, wsyp do środka łyżeczkę soli.
- Gotowego, soczystego kurczaka możesz podać z ziemniakami lub frytkami, a nawet w formie tacos. Nie martw się, jeśli skórka za mocno skarmelizuje się od miodu! W środku twój pieczony kurczak będzie bardzo soczysty.