Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka
Nazywana sałatką, ale wszyscy wiemy, że to pełnowartościowy posiłek. Ba! Sałatka nicejska to dzieło sztuki, a najważniejszym elementem w naszym przepisie jest stek z tuńczyka. Bon appétit!
Sałatka nicejska - przepis
- 1 stek z tuńczyka
- 1/3 szklanki sezamu (białego i czarnego)
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1/4 czerwonej cebuli
- 10 jajek przepiórczych (ugotowanych na twardo)
- 10 małych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
- 10 małych rzodkiewek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej, ugotowanej)
- sól
- pieprz
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sałatka nicejska - przygotowanie krok po kroku:
- Na początku ugotuj wszystkie potrzebne składniki – ziemniaki, jajka przepiórcze oraz fasolkę szparagową. Fasolkę szparagową możesz wrzucić pod koniec gotowania do garnka z ziemniakami. Jajka przepiórcze gotuj około 2-3 minut od momentu, gdy woda zawrze.
- Stek z tuńczyka dopraw solidnie solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w sezamie.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż stek z tuńczyka po 2-3 minuty z każdej strony (po dwóch minutach stek powinien być lekko różowy w środku, a po 3 minutach ścięty). Usmażonego tuńczyka pokrój w 0,5 cm plastry.
- Pomidorki koktajlowe oraz jajka przepiórcze pokrój na połówki, rzodkiewki i ziemniaki w mundurkach na ćwiartki, a czerwoną cebulę w piórka.
- Listki sałaty rzymskiej porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na dużym talerzu. Na sałacie rozłóż przygotowane wcześniej warzywa oraz oliwki. Na środku talerza połóż pokrojonego w plastry tuńczyka.
- W niewielkim słoiku umieść wszystkie składniki dressingu, dokładnie zakręć słoik i energicznie potrząsaj, aż do otrzymania jednolitej emulsji. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę i od razu podawaj.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki