Krewetki z warzywami w sosie curry
W Japonii mawiają, że "nawet ruchliwe krewetki nigdy nie opuszczają swej rzeki". Wiemy jedno, my nie możemy opuścić żadnego posiłku z krewetkami, dlatego prezentujemy je w sosie curry z warzywami. Smacznego!
Krewetki z warzywami w sosie curry - przepis
Składniki:
- 250 g surowych krewetek (mrożonych lub świeżych)
- 250 g boczniaków
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 garść groszku cukrowego
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki sosu sojowego
Do podania:
- ryż
- świeża kolendra
Krewetki z warzywami w sosie curry - przygotowanie krok po kroku
- Krewetki rozmroź, obierz z pancerzyków i oczyść z jelit, które biegną wzdłuż tułowia (natnij lekko krewetkę, usuń czarną część i opłucz).
- Imbir drobno posiekaj, papryczkę chilli i czosnek pokrój w cienkie plasterki, boczniaki w paski, a groszek cukrowy w 2 cm kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i przesmaż imbir, chilli i czosnek.
- Dodaj pastę curry i smaż około minuty.
- Następnie dodaj boczniaki oraz groszek cukrowy i smaż, aż grzyby zmiękną.
- Dodaj krewetki oraz pomidorki koktajlowe i dokładnie wymieszaj, aby składniki pokryły się pastą curry.
- Wlej mleczko kokosowe oraz wodę, doprowadź do wrzenia i duś potrawę na średnim ogniu około 2-3 minuty, aż krewetki stracą surowy kolor.
- Na koniec dopraw curry sokiem z limonki, syropem z agawy oraz sosem sojowym.
- Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica