Słodkie miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku, czyli szybki orientalny przepis na każdą okazję

Po angielsku pałki z kurczaka nazywane są "drumsticks", co może również oznaczać pałki do gry na perkusji. Nasze danie, to taki totalny rock and roll gastronomii - szybkie, smaczne, daje czadu i wszyscy chcą bisy, czyli w naszym hapsowym języku "bardzo dużo dokładek"!
Zobacz wideo

Miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku - przepis

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1/3 kubka sosu sojowego
  • 1/4 kubka miodu
  • 3 łyżki wina mirin
  • 1 łyżka wyciśniętego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka prażonego czarnego sezamu
  • młotkowany czarny pieprz
  • dymka lub szczypior

Dodatkowo: ryż jaśminowy

Miodowo-sojowe pałki kurczaka po koreańsku - przygotowanie krok po kroku:

  1. Osusz pałki z kurczaka ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na marynatę, czyli: sos sojowy, miód, mirin, czosnek, imbir, olej sezamowy, miso i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Zalej pałki kurczaka marynatą, wmasowując ją dłońmi w mięso. Możesz odstawić całość do lodówki na noc lub przynajmniej na dwie godziny.
  4. Podpraż sezam na suchej patelni.
  5. Piecz pałki z kurczaka przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.
  6. Podawaj z ryżem jaśminowym lub takim, który najbardziej lubisz. Posyp całość sezamem oraz pokrojoną dymką lub szczypiorem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA