Kopytka z pesto pietruszkowym prezentuje szef kuchni Michał Toczyłowski [Prosty Sposób Na]
Kopytka to bez wątpienia jedno z najwspanialszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. W dzisiejszym odcinku "Prosty Sposób Na" Michał Toczyłowski zaserwuje nam nieco inną odsłonę potrawy, czyli kopytka z pesto pietruszkowym. Smacznego!
Kopytka z pesto pietruszkowym - przepis:
Na kopytka:
- 500 g ugotowanych/upieczonych ziemniaków
- 50 g mąki pszennej + 50 g opcjonalnie
- 1-2 jajka
Na pesto:
- 50 g natki pietruszki
- 25 g prażonych płatków migdałów lub prażonych orzechów laskowych
- sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Kopytka z pesto pietruszkowym - przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od pesto. Natkę pietruszki, prażone orzechy, sok z cytryny, czosnek i oliwę zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i połową parmezanu. Odstaw do lodówki.
- Teraz czas na kopytka. Ziemniaki dokładnie przeciśnij przez praskę. Jeśli dostrzeżesz większe kawałki, przeciśnij ziemniaki przez praskę jeszcze raz.
- Następnie wymieszaj je z jednym jajkiem i mąką pszenną. Przygotuj jedno "kopytko" i zagotuj. Jeśli będzie się rozpadać, dodaj do masy jeszcze jedno jajko i mąkę. Sprawdź ponownie na jednym "kopytku". Powinno być dobrze, a jeśli wciąż nie jest, dodaj więcej mąki.
- Gotowe ciasto na kopytka zroluj w wałek, a następnie tnij pod skosem, tworząc małe romby.
- Tak przygotowane kopytka gotuj we wrzącej osolonej wodzie.
- Ugotowane kopytka podawaj z pesto pietruszkowym, posypane resztą startego parmezanu. Smacznego!
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica