Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) - przepis na deser, który poprawi humor nawet w najgorszy dzień

Znacie Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)? Rozszyfrowanie nazwy tego tortu może być trudne, ale samo przygotowanie już wcale nie. Mało tego - zjedzenie go jest absolutnie łatwe, a dobranie dokładki to kaszka z mleczkiem. Zatem pamiętajcie, tort bezowy Dakłas nie jest trudny. No i jest pyszny...
Zobacz wideo

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) - przepis:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 75 g orzechów włoskich
  • 75 g suszonych daktyli
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g masy kajmakowej
  • 250 g śmietanki 30 proc.
  • 75 g orzechów włoskich
  • 75 g suszonych daktyli

Dodatkowo:

  • kakao i cukier puder do oprószenia tortu
  • orzechy włoskie i daktyle do ozdoby 

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) - przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotuj bezę: w dużej misce umieść białka oraz szczyptę soli i ubij sztywną pianę. Stopniowo dodawaj drobny cukier, za każdym razem dokładnie miksując, aż do otrzymania gęstej i błyszczącej piany. Następnie dodaj ocet winny i zmiksuj do połączenia składników.
  2. Na koniec dodaj drobno posiekane orzechy i daktyle i zmiksuj, aby rozprowadzić je w bezie.
  3. Dużą, płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy 18 cm.
  4. Masę bezową nałóż łyżką, trzymając się narysowanych linii.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, wstaw do niego blaszkę z bezą i natychmiast zmniejsz temperaturę do 140 stopni.
  6. Piecz około półtorej godziny, aż wierzch bezy będzie całkowicie suchy i chrupiący. Upieczoną bezę ostudź w uchylonym piekarniku.
  7. Przygotuj krem: mascarpone zmiksuj z masą kajmakową. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę 30 proc.. Bitą śmietanę dodaj partiami do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj do kremu drobno posiekane orzechy i daktyle.
  8. Ostudzone blaty bezowe przełóż przygotowanym kremem. Na wierzch tortu również nałóż porcję kremu. Oprósz tort cukrem pudrem i kakao, a następnie udekoruj orzechami oraz daktylami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA