Włosko-amerykański klasyk w polskim wydaniu, czyli zapiekany kurczak w parmezanie

Zamiast kurczaka w tym daniu jedzono niegdyś we Włoszech smażonego bakłażana. Włoscy imigranci w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdy mogli sobie na to pozwolić, chętniej sięgali jednak właśnie po drób. Proponujemy, byście zrobili to danie dwa razy w tygodniu - w poniedziałek z kurczakiem, a w piątek z bakłażanem. Smacznego!
Zobacz wideo

Zapiekany kurczak w parmezanie - przepis

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • szklanka panierki panko,
  • trzy czwarte szklanki tartego parmezanu,
  • pół szklanki mąki,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki oleju,
  • 400 g sosu pomidorowego,
  • pół szklanki tartej mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Zapiekany kurczak w parmezanie - przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka rozkrój poziomo na pół, tak aby z każdej powstały dwa płaskie kotlety. Każdy kawałek kurczaka natrzyj solą, pieprzem i oregano.
  2. W trzech miskach umieść elementy panierki – w jednej mąkę, w drugiej roztrzepane jajka, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą panko z połową szklanki tartego parmezanu. Piersi z kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajkach oraz parmezanowej bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż panierowane piersi z kurczaka z obu stron na rumiano.
  4. Na dnie formy do zapiekania rozprowadź sos pomidorowy. Na sosie ułóż usmażone kotlety i posyp je z wierzchu tartą mozzarellą oraz resztą parmezanu (jedna czwarta szklanki).
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Więcej o:
Copyright © Agora SA