Przepyszne racuchy drożdżowe jak u babci!
Pamiętacie zapach racuchów w babcinej kuchni? Zapach weekendów, wakacji, beztroski... Teraz możecie wrócić do tych wspomnień i zrobić sobie nostalgiczną podróż we własnym domu. A wystarczy tak niewiele, by znów poczuć się jak szczęśliwe dziecko.
Racuchy drożdżowe - przepis
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól
- olej
Dodatkowo: cukier puder do ozdoby
Racuchy drożdżowe - przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę wraz ze szczyptą soli przesiej do dużego naczynia. Na środku suchych składników zrób wgłębienie. Do środka pokrusz drożdże. Następnie dodaj cukier i zalej połową szklanki letniego mleka. Przykryj szmatką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
- Po upływie tego czasu dolej resztę mleka, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Całość odłóż na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, żeby ciasto ładnie wyrosło. Zabawa dopiero się ZACZYNA!
- Na patelni rozgrzej olej, ale nie przesadź z temperaturą, bo racuchy spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Łyżką nakładaj ciasto i na wolnym ogniu smaż na złoty kolor z każdej strony.
- Ciepłe racuchy posyp cukrem pudrem. Tak naprawdę możesz je jednak podawać ze wszystkim, co lubisz - od dżemu po syrop klonowy.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę