Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Ponieważ wszelkie kulinarne eksperymenty nam niestraszne, postanowiliśmy zmodyfikować tradycyjny przepis na kotlety jajeczne, dodając do nich brokuła. Jednak nie piękne, zielone różyczki, a łodygę, która zwykle ląduje w koszu. Uwaga! Wyszło przepysznie, dlatego "zero waste" polecamy gorąco każdemu łasuchowi. Nie pożałujecie. No i smacznego!
Zobacz wideo

Kotlety jajeczne z brokułami - składniki:

  • łodyga z jednego brokuła
  • łyżka masła
  • cebula
  • 7 jaj
  • 100 g żółtego sera
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej

Kotlety jajeczne z brokułami - przygotowanie krok po kroku:

  1. W osolonej wodzie gotuj kilka minut łodygę brokuła. Ugotuj też pięć jajek na twardo.
  2. Podsmaż na maśle cebulę.
  3. Posiekaj łodygę brokuła i jajka, wrzuć do miski i dodaj starty ser oraz cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj całość z dwoma surowymi jajkami.
  4. Obtocz uformowane kotleciki w bułce tartej i smaż, aż zarumienią się z obu stron. Możesz podać z dipem lub dodatkami takimi samymi, jak do mięsnych kotletów. Smacznego!