Murzynek, czyli najprostsze ciasto na świecie

Murzynek to chyba najbardziej znane Polakom ciasto. Robi się je wybitnie łatwo i naprawdę szybko znika z blaszki. Wiemy, co mówimy - w kuchni Hapsa zapachniało czekoladą i musieliśmy się bardzo wysilić, żeby go nie spałaszować zanim zrobiliśmy zdjęcia. Oto, jak zrobić klasycznego murzynka.
Zobacz wideo

Klasyczny murzynek - składniki:

  • 1/2 szklanki wody lub mleka
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Klasyczny murzynek - sposób przygotowania:

  1. Wodę lub mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier i kakao. Wymieszaj. Gdy całość się zagotuje, dodaj masło. Gotową masę odstaw do wystudzenia.
  2. W międzyczasie ubij białka.
  3. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i wymieszaj. Wsyp także proszek do pieczenia i mąkę. Połącz składniki.
  4. Następnie przełóż pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Murzynka piecz przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową (na przykład tą z naszego oddzielnego przepisu).
Więcej o:
Copyright © Agora SA