Podpłomyki - idealna przekąska i dodatek do obiadu I Przepisy HapsVod.pl!
Podpłomyki - idealna przekąska i dodatek do obiadu
REKLAMA
Haps
Jednym z najstarszych rodzajów chleba na świecie są podpłomyki. Choć powstały już kilka tysiącleci temu, wciąż chętnie się je przygotowuje. Nic dziwnego, bo są idealne, i jako dodatek do dań, i jako baza do domowej pizzy. Jak je zrobić? Mamy przepis.
3
Fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Podpłomyki - składniki:
szklanka mąki (w zależności od tego, ile podpłomyków chcesz zrobić)
1/3 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Podpłomyki - sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę i zalej ją wodą. Dodaj sól. Całość wymieszaj, uważając, by się nie poparzyć i zagnieć na elastyczne ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na pięć minut, by odpoczęło.
Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek.
Ułóż placek na rozgrzanej patelni i smaż bez tłuszczu do momentu, aż zacznie się rumienić. Przewróć na drugą stronę. Gdy będzie lekko przypieczony, zdejmij z patelni.