Podpłomyki - idealna przekąska i dodatek do obiadu

Jednym z najstarszych rodzajów chleba na świecie są podpłomyki. Choć powstały już kilka tysiącleci temu, wciąż chętnie się je przygotowuje. Nic dziwnego, bo są idealne, i jako dodatek do dań, i jako baza do domowej pizzy. Jak je zrobić? Mamy przepis.
Zobacz wideo

Podpłomyki - składniki:

  • szklanka mąki (w zależności od tego, ile podpłomyków chcesz zrobić)
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Podpłomyki - sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i zalej ją wodą. Dodaj sól. Całość wymieszaj, uważając, by się nie poparzyć i zagnieć na elastyczne ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na pięć minut, by odpoczęło.
  2. Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek.
  3. Ułóż placek na rozgrzanej patelni i smaż bez tłuszczu do momentu, aż zacznie się rumienić. Przewróć na drugą stronę. Gdy będzie lekko przypieczony, zdejmij z patelni. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA