Imprezowe BRUSCHETTY z pomidorami i guacamole

W dzisiejszym odcinku królować będą imprezowe przekąski! Tomasz, jak zawsze czujny i przebiegły, zaprezentuje Wam pyszne bruschetty z pomidorami i guacamole. Zapewniamy smaczne i chrupiące doznania - zatem do dzieła!
Zobacz wideo

Bruschetta z pomidorami i serem - składniki:

  • bagietka
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka świeżych ziół
  • oliwa z oliwek
  • łyżka startego parmezanu
  • ser feta
  • sól i pieprz

Bruschetta z guacamole - składniki:

  • bagietka
  • dojrzałe awokado
  • 1/2 cebuli
  • sok z limonki
  • mała papryczka chili
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • kolendra
  • sól i pieprz

Bruschetty na dwa sposoby - sposób przygotowania:

  1. Bagietki pokrój na centymetrowe kromki. Ułóż je na blaszce wysmarowanej oliwą. Skrop je również z wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. W międzyczasie przygotuj składniki na dwie wersje bruschetty.
  2. Bruschetta z pomidorami i serem: do pomidorów dodaj cebulę, czosnek, posiekane zioła, świeżo zmielony pieprz i sól. Całość wymieszaj.
  3. Bruschetta z guacamole: za pomocą łyżki wyjmij miąższ z awokado, pokrój go zgrubnie i przełóż do miski. Do środka dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną papryczkę chili i połówki pomidorków koktajlowych. Dopraw całość sokiem z limonki, pieprzem i solą. Wszystkie składniki rozgnieć za pomocą widelca.
  4. Połowę upieczonych grzanek wyjmij na talerz.
  5. Resztę kromek posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym parmezanem i rozkruszoną fetą. Ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut.
  6. Na pozostałe grzanki nałóż po łyżce guacamole i posyp je listkami kolendry.
  7. Bruschetty z pomidorami wyjmij z piekarnika i udekoruj listkami bazylii.
Więcej o:
Copyright © Agora SA