Chipsy domowe- jak zrobić zdrowe chipsy samodzielnie w domu

W czasie wolnym często uzupełniamy braki czytelnicze, kinematograficzne czy te związane z grami planszowymi. Niejednokrotnie, sięgamy wówczas po przekąski. Warto w takiej sytuacji samodzielnie wykonać chipsy domowe i cieszyć się zdrowszym, ale nadal smacznym, chipsowym zamiennikiem.

Domowe chipsy. Z czego można je zrobić?

Domowe chipsy można zrobić ze zdecydowanie większej liczby produktów, niż nam się wydaje. Obok klasycznych ziemniaczanych, mamy naprawdę sporo opcji. Trzeba przyznać, że chipsy to przekąska, która sprawdza się świetnie przy wszelkiego rodzaju okazjach. Jeśli chcesz więc zaskoczyć pozytywnie nie tylko swoje podniebienie, ale też imprezowych gości, spróbuj domowych chipsów z różnych warzyw. Co warto zaznaczyć, mogą być nie tylko pyszne, ale też zdrowe. 

  • chipsy z liści kalafiora - to cenne źródło błonnika
  • chipsy z liści jarmużu - zawierają nie tylko błonnik, lecz także cenne witaminy i karotenoidy
  • chipsy z topinamburu - świetne, bo zawierają inulinę, czyli składnik uznawany za silny prebiotyk, odpowiedzialny jednocześnie za wspieranie układu odpornościowego
  • chipsy z buraka - doskonałe źródło witaminy C, magnezu, potasu czy żelaza, do tego czerwony barwnik neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników
  • chipsy z selera - idealne rozwiązanie, ponieważ korzeń selera zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, do tego fosfor, wapń i potas
  • chipsy z ziemniaków wykonane samodzielnie w piekarniku będą zdrowsze, bez tłuszczu, a jednocześnie przyprawione zgodnie z naszym własnym uznaniem. Polecamy użyć do tego paprykę wędzoną, która doskonale podkreśla smak pieczonych ziemniaków
  • chipsy z jabłek - skropione cytryna i posypane cynamonem to niezwykle aromatyczna i zdrowa przekąska.

Jak zrobić domowe chipsy?

Domowe chipsy to banalnie prosta sprawa. Do ich wykonania nie musimy się wykazywać szczególnymi zdolnościami kulinarnymi:

  1. W przypadku ziemniaków, topinamburu, buraka czy selera, wystarczy umyte warzywo pokroić w cienkie plasterki lub użyć do tego celu szatkownicy-mandoliny.
  2. Plasterki warzyw skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy solą, słodką lub ostrą papryką czy oregano za wyjątkiem buraka - w jego przypadku przypraw używamy na samym końcu.
  3. Układamy warzywa na blasze, a następnie wstawiamy do piekarnika ustawionego na odpowiednią temperaturę: dla ziemniaków na 220 °C (z termoobiegiem) i pieczemy 10 minut, dla topinamburu na 170 °C i pieczemy 8-10 minut, dla buraków 170-180 °C i pieczemy 20-25 minut, dla selera 180 °C piekąc chipsy najpierw 20 minut, a po przełożeniu na drugą stronę jeszcze 10 minut.
  4. Po upływie określonego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy chipsy do całkowitego wysuszenia - dzięki temu będą chrupiące i pyszne.

Warzywa można oczywiście mieszać, trzeba tylko uważać, by nie przepiec tych, które szybciej są gotowe do spożycia, piekąc je np. z burakami. Nie bójcie się też eksperymentować z przyprawami. Po kliku próbach sami znajdziecie swój doskonały sposób na chipsy domowe. 

Zobacz wideo Proste i pyszne, zobacz jak je zrobić

Chipsy do zrobienia w domu z jabłek, liści kalafiora i jarmużu

Chipsy do zrobienia w domu z jabłek, liści kalafiora i jarmużu to nie tylko doskonały sposób na zdrowe przekąski, lecz także świetne rozwiązanie dla wykorzystanie również takich produktów, które normalnie wyrzucilibyśmy do kosza.

Gotujesz kalafior i chcesz pozbyć się liści? Nie rób tego. Z powodzeniem wykonasz z nich chipsy domowe. Wystarczy, że pokroisz je na mniejsze kawałki, skropisz oliwą i posypiesz ulubioną przyprawą, a następnie włożysz do piekarnika nagrzanego na 200 °C na 10-15 minut.

Jarmuż to ostatnio niezwykle popularne liście, szczególnie wśród celebrytów. Trzeba jednak przyznać, że to wyjątkowo zdrowy produkt, zatem jeśli posiadasz go w domu, postaraj się wykorzystać jego liście do wykonania chipsów. Porwij jarmuż na mniejsze części, skrop oliwą i posyp solą, słodką lub ostrą papryką, następnie ułożonego na blasze wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C. Chipsy domowe z jarmużu gotowe.

Jabłka lubimy zarówno świeże, gotowane czy pieczone w całości. Jednak doskonale nadają się również do zrobienia domowych chipsów. Wystarczy, że pokroimy je na cienkie plasterki, ułożone na blasze skropisz sokiem z cytryny i cynamonem, a następnie włożymy do piekarnika nagrzanego do 80 °C (z termoobiegiem) i będziemy piekli godzinę z każdej strony. Po upływie tego czasu zostawmy je we wnętrzu wyłączonego piekarnika aż całkowicie wyschną. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.