Domowe chipsy można zrobić ze zdecydowanie większej liczby produktów, niż nam się wydaje. Obok klasycznych ziemniaczanych, mamy naprawdę sporo opcji. Trzeba przyznać, że chipsy to przekąska, która sprawdza się świetnie przy wszelkiego rodzaju okazjach. Jeśli chcesz więc zaskoczyć pozytywnie nie tylko swoje podniebienie, ale też imprezowych gości, spróbuj domowych chipsów z różnych warzyw. Co warto zaznaczyć, mogą być nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Domowe chipsy to banalnie prosta sprawa. Do ich wykonania nie musimy się wykazywać szczególnymi zdolnościami kulinarnymi:
Warzywa można oczywiście mieszać, trzeba tylko uważać, by nie przepiec tych, które szybciej są gotowe do spożycia, piekąc je np. z burakami. Nie bójcie się też eksperymentować z przyprawami. Po kliku próbach sami znajdziecie swój doskonały sposób na chipsy domowe.
Chipsy do zrobienia w domu z jabłek, liści kalafiora i jarmużu to nie tylko doskonały sposób na zdrowe przekąski, lecz także świetne rozwiązanie dla wykorzystanie również takich produktów, które normalnie wyrzucilibyśmy do kosza.
Gotujesz kalafior i chcesz pozbyć się liści? Nie rób tego. Z powodzeniem wykonasz z nich chipsy domowe. Wystarczy, że pokroisz je na mniejsze kawałki, skropisz oliwą i posypiesz ulubioną przyprawą, a następnie włożysz do piekarnika nagrzanego na 200 °C na 10-15 minut.
Jarmuż to ostatnio niezwykle popularne liście, szczególnie wśród celebrytów. Trzeba jednak przyznać, że to wyjątkowo zdrowy produkt, zatem jeśli posiadasz go w domu, postaraj się wykorzystać jego liście do wykonania chipsów. Porwij jarmuż na mniejsze części, skrop oliwą i posyp solą, słodką lub ostrą papryką, następnie ułożonego na blasze wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C. Chipsy domowe z jarmużu gotowe.
Jabłka lubimy zarówno świeże, gotowane czy pieczone w całości. Jednak doskonale nadają się również do zrobienia domowych chipsów. Wystarczy, że pokroimy je na cienkie plasterki, ułożone na blasze skropisz sokiem z cytryny i cynamonem, a następnie włożymy do piekarnika nagrzanego do 80 °C (z termoobiegiem) i będziemy piekli godzinę z każdej strony. Po upływie tego czasu zostawmy je we wnętrzu wyłączonego piekarnika aż całkowicie wyschną. Smacznego!