Kapusta pak choi. Przepisy na pyszne dania z egzotyczną kapustą

Kapusta pak choi staje się coraz bardziej popularnym składnikiem dań w Polsce. Jest to warzywo bardzo chrupkie, charakteryzuje się lekko goryczkowym posmakiem i dużą soczystością. Jest jadalna w całości, a więc idealnie wpasowuje się w trend zero waste.

Kapusta pak choi - co to jest?

Kapusta pak choi to podgatunek kapusty właściwej pochodzący z Azji Wschodniej. Aktualnie uprawia się ją w Ameryce Północnej, Chinach i Europie. Jest bardzo zdrowa, to źródło:

  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • beta-karotenu,
  • kwasu foliowego,
  • żelaza,
  • wapnia.

Kapusta pak choi zawiera także cenny chlorofil i dużą ilość antyoksydantów, kwasy omega 3 i kwas alfa-linolenowy. To idealne warzywo dla osób na diecie, charakteryzuje ją niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika.

Kapusta pak choi - przepisy

Przepisy na dania z kapustą pak choi to proste receptury, z którymi poradzą sobie nawet osoby bez dużej wprawy w gotowaniu. 

1.   Pak choi w najprostszej odsłonie wegetariańskiej, czyli z tofu i orzeszkami

Przygotuj składniki:

  • 3 główki pak choi
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150 g tofu

Dip:

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru

Posypka: prażone na suchej patelni orzeszki ziemne

Przygotowanie:

  1. Kapustę przekrój wzdłuż na pół, umyj i gotuj na parze (mniej więcej 4 minuty). Tofu pokrój w kostkę.
  2. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej roślinny i smaż tofu aż będzie rumiane (mniej więcej 2 minuty), delikatnie przewrócić je na drugą stronę i poczekaj aż zarumieni się także z tej strony.
  3. Pod koniec smażenia tofu na patelnię dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę,  a potem dołóż pozostałe składniki sosu (sos sojowy, mąka ziemniaczana, olej sezamowy, woda, cukier). Daj składnikom chwilę, sos zgęstniał.
  4. Sos i tofu połóż na talerz z pak choi, posyp uprażonymi orzeszkami ziemnymi (możesz też rozetrzeć je wcześniej w moździerzu).

2. Wersja dla mięsożerców z makaronem chow mein i kurczakiem

Przygotuj składniki:

  • 100 g chińskiego makaronu pszennego chow mein
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 cebule dymki lub 1/2 zwykłej, małej cebuli
  • 1 pierś kurczaka
  • 8 orzeszków nerkowca
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina soli i pieprzu (najlepiej białego)

 Dip:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki wody

Posypka: szczypiorek, chili i ziarna sezamu

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i przepłucz go zimną wodą.
  2. Kapustę pak choi przekrój wzdłuż na pół, a  następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w piórka.
  3. Czystą pierś kurczaka pokrój na małe kawałki i posyp je mąką ziemniaczaną.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki dipu. Szczypiorek i chili posiekaj na bardzo cienkie plasterki.
  5. W woku lub na głębokiej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej. Podsmażaj przez chwilę same orzechy nerkowca a potem dodaj cebulę, imbir i również chwilę je smaż.
  6. Czas na dodanie kurczaka. Podsmaż go na nieco większym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj. kapustę pak choi i i mieszając smaż kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Wlej na patelnię sos i porządnie wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i podsmaż jeszcze mieszając zawartość patelni przez ok. 2-3 minuty.
  8. Zdejmij danie z ognia, skrop je olejem sezamowym. Nałóż na talerze, możesz dodatkowo posypać je szczypiorkiem, chili i nasionami sezamu.

Co zrobić z kapusty pak choi?

Najpierw podstawy: liście kapusty odcinamy od głąba,  dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Teraz możemy zaczynać gotowanie!

Co zrobić z pak choi? To świetna baza do surówki, czy dodatek do głównego dania, ale może pełnić funkcję samodzielnej przystawki i być podana w formie ciepłej kolacji. Nie możesz sobie tego wyobrazić? Pomyśl o kapuście chińskiej jako o czymś, co może zastąpić szpinak czy jarmuż.

Kapustę pak choi możesz podać na surowo, usmażyć ją, udusić, ugotować albo przerobić na zupę. 

Zobacz wideo Kiszonki to świetna sprawa
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.