Chłodnik - zupa na upalne dni. Przepisy na chłodnik ogórkowy, z buraków, litewski i bułgarski

Chłodnik to zupa, która często gości w menu Polaków. Zwłaszcza podczas gorącego lata. Kiedy temperatury dają nam do wiwatu, warto jest sięgnąć po coś, co ochłodzi nasz organizm. Oto kilka naszych chłodnikowych propozycji.

Spożywanie chłodników niesie za sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Są lekkie, orzeźwiające i bardzo proste w wykonaniu. Można przygotować je bardzo szybko, co też jest zaletą - ponieważ nikt nie lubi stać przy kuchence w upale. Chłodniki kojarzą nam się zazwyczaj z burakami i botwinką, ale można wykonywać je w innym wariancie smakowym.

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Chłodnik litewski - czyli "chołodziec z Pana Tadeusza"

Chłodnik litewski, inaczej tak zwany "chołodziec", to zupa przygotowana na bazie młodej botwinki. Jest niezwykle lekka, pyszna, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Chłodnik litewski jest bardzo zdrową potrawą. W zupie znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Wzmacniają nasz układ immunologiczny oraz regenerują nasz organizm. Chłodnik litewski wpływa także bardzo pozytywnie na naszą urodę. Kolejną zaletą jest niskokaloryczność. Dzięki temu mogą spożywać go osoby na diecie. Poniżej przepis na chłodnik litewski:

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami;
  • 500 ml rosołu lub bulionu;
  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka;
  • 400 g śmietany 18 proc. (gęstej, z kubka);
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku;
  • 2 łyżki posiekanego koperku;
  • 2 małe ogórki gruntowe;
  • 1/2 ząbka czosnku;
  • 1 łyżeczka octu.

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, to nie trzeba dodawać wszystkich.
  2. Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).
  3. Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, a także jednego, obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.
  4. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, drugim startym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę można wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków.

Propozycja podania:

  • 4 jajka ugotowane na twardo / starte obrane ogórki / ugotowane młode ziemniaki;
  • Tradycyjnie chłodnik litewski podawało się z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub z pokrojoną pieczenią cielęcą.

Chłodnik z buraka - chłodnik dla naszego zdrowia

Chłodnik z buraka jest szczególnie polecany przez wielu dietetyków i lekarzy zajmujących się leczeniem holistycznym. Dzieje się to za sprawą obecnych w nim buraków. Nie od dziś wiadomo, że buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Regulują one pracę serca, oczyszczają wątrobę, regulują poziom złego cholesterolu i są pomocne w chorobach autoimmunologicznych - między innymi takich jak Hashimoto. Oto propozycja receptury na buraczany chłodnik:

Składniki:

  • jeden litr kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
  • cztery duże buraki;
  • jeden zielony ogórek;
  • jajka na twardo;
  • pęczek świeżego koperku;
  • pęczek szczypiorku;
  • przyprawy;

Sposób przygotowania:

  1. Buraki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (około półtora litra wody). Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
  2. Gdy wywar będzie chłodny, dodajemy starty ogórek oraz posiekany koperek i szczypiorek.
  3. Zalewamy całość kefirem lub jogurtem, a na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.
  4. Chłodnik podajemy z jajkiem na twardo, ozdabiamy koperkiem i szczypiorkiem.

Chłodnik ogórkowy - zupa, która oczyszcza z toksyn

Chłodnik ogórkowy nie jest tak popularny jak na przykład chołodziec litewski. Nie mniej jednak posiada on tak samo wiele zalet co jego poprzednicy. Chłodnik ogórkowy jest bardzo lekki i orzeźwiający. Oczyszcza nasz organizm z toksyn. Podajemy przepis na tę niezwykłą zupę:

 Składniki:

  • dwa duże ogórki zielone;
  • jeden ząbek czosnku;
  • koperek;
  • około 500 gramów kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
  • sól, pieprz;
  • dwa jajka ugotowane na twardo;
  • wywar z marchwi i pietruszki (około 500 mililitrów).

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy wywar z marchewki i pietruszki, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
  2. Dokładnie myjemy ogórki, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami.
  3. Do ostudzonego wywaru dodajemy ogórki, rozgnieciony czosnek, posiekany koperek i zalewamy całość kefirem lub jogurtem.
  4. Chłodnik ogórkowy najlepiej podawać z jajkami.

Chłodnik bułgarski - czyli tarator w roli głównej

Chłodnik bułgarski to przysmak nie tylko Bułgarów, ale i Macedończyków, Albańczyków, Serbów. Coraz częściej gościmy go, także na polskich stołach. Jest prosty do wykonania, a w smaku? Niebo w gębie! Przepis poniżej:

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego;
  • 4 świeże, gruntowe ogórki;
  • pęczek koperku;
  • 200 ml jogurtu naturalnego;
  • 3 ząbki czosnku;
  • posiekane orzechy włoskie;
  • pół opakowania sera bałkańskiego;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz dwa ogórki i pokrój na kawałki, dodaj do nich posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański i jogurt naturalny oraz posiekany koperek.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
  3. Pozostałe ogórki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i dodaj do zblendowanych składników.
  4. Dodaj także łyżkę oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty, możesz go rozrzedzić niewielką ilością wody.
  5. Odstaw tarator do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu chłodnik jest już gotowy. Tarator podajemy z orzechami i serem bałkańskim. Możemy zastąpić go serem feta.
Więcej o:
Copyright © Agora SA