Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową, czyli sposób na jesienną chandrę

Jak jesień, to śliwki, a jak śliwki - to tarta. Ale nie byle jaka, bo z migdałową kruszonką. Czy może być lepsze zestawienie? Jeśli macie wątpliwości, po prostu ją zróbcie i przyznajcie, że w tej kwestii mieliśmy rację.
Zobacz wideo

Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową - składniki:

  • 20 średnio twardych śliwek

Na kruche:

  • 250 g mąki pszennej typ 480
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 80 g kwaśnej śmietany 18 proc.

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g płatków migdałowych

Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową - sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta kruchego i kruszonki. Zagnieć krótko, ale dokładnie ciasto kruche i wstaw do lodówki. Tak samo postępuj z kruszonką. Zajmij się śliwkami, przekrój je na pół i wyciągnij z nich pestki. Oczyszczone śliwki pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wyciągnij kruche ciasto z lodówki, rozwałkuj i rozłóż równomiernie na formie do tarty. Na cieście ułóż śliwki i posyp je sowitą porcją kruszonki. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz przez około 30-35 minut do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.