Dyniowa zupa curry - lek na całe zło

Jesień to dla wielu smutne pożegnanie z beztroskim latem, wakacjami i ciepełkiem. Ale nie ma tego złego - nasza zupa dyniowa poprawi każdy humor i rozgrzeje każde ciało lepiej niż smażenie się na plaży.
Zobacz wideo

Dyniowa zupa curry - składniki:

  • pół kg dyni muscat de provence
  • 1 l mleka kokosowego
  • 3 szalotki
  • 80 g korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • trawa cytrynowa
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek/doniczka kolendry

Dyniowa zupa curry - sposób przygotowania:

Szalotki, imbir i czosnek obierz. Następnie pokrój drobno. Papryczkę chili pokrój w kosteczkę. Dynię pozbaw skóry i pestek, pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystkie pokrojone składniki na odrobinie oleju. Dorzuć pogniecioną trawę cytrynową i zalej wszystko mlekiem kokosowym. Gotuj, aż dynia będzie miękka. Następnie, wyjmij trawę cytrynową i zblenduj wszystko na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z liśćmi kolendry.