Jakie potrawy wigilijne pojawiają się na stołach w Stanach Zjednoczonych? Są to potrawy bardzo odmienne od tego, co je się na święta w Polsce.
Przede wszystkim samo Boże Narodzenie ma tu charakter rodzinny, co widać także po suto zastawionym stole. Bardzo często menu przypomina to, które w ostatni czwartek listopada pojawia się podczas obchodów Święta Dziękczynienia. Bardzo ważnym aspektem jest również to, że tuż po ostatnim święcie rozpoczyna się w Stanach szał świątecznych zakupów. Także ulice i domy zostają udekorowane bogatymi iluminacjami.
Co z najważniejszymi potrawami wigilijnymi w Stanach Zjednoczonych? Może nie są bardzo wyszukane, ale bardzo mocno upowszechniły się w kuchni angielskiej, stamtąd trafiając też do USA. Przede wszystkim będzie to:
Dodatkiem do wielu dań jest amerykański sos pieczeniowy.
Więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Jakie jeszcze tradycyjne potrawy wigilijne w Stanach Zjednoczonych spożywa się w wigilię i Boże Narodzenie? Z pewnością do symboli świątecznego stołu należą pudding, placek dyniowy i ciasto czekoladowe. Popularny jest również Trifle - niezwykle stary deser pochodzący z Anglii. Pierwotnie przyrządzany wg przepisu z końca XVI w. z biszkoptów z cukrem nasączonych wodą różaną. Obecnie zastępuje się ją winem, dodaje owoce i galaretkę, a następnie polewa sosem angielskim z mleka i żółtek. Całość oczywiście z dużą ilością bitej śmietany.
Dania wigilijne w Stanach Zjednoczonych uzupełniane są o charakterystyczne napitki. Co pija się w Boże Narodzenie za oceanem? Jednym z chętnie pijanych alkoholi jest przyrządzany domowym sposobem ajerkoniak. Oprócz niego spożywa się grzane wino i drinki na bazie win musujących. Jednym z nich jest mimoza, czyli połączenie wina musującego z sokiem pomarańczowym.
Jakie jeszcze potrawy wigilijne spożywa się w Stanach Zjednoczonych? Lista popularnych dań jest mocno zróżnicowana. W zasadzie każdy stan posiada jakieś własne. Niekiedy można tu znaleźć też naleciałości kuchni hiszpańskiej czy francuskiej. Niebagatelne znaczenie miewają też tradycje przyniesione przez imigrantów z ich rodzimych stron.
Jak bardzo duże jest zróżnicowanie kulinarne potraw świątecznych w Stanach Zjednoczonych? Choćby w stanie Wirginia jada się w tym czasie ostrygi i szynkę zapiekaną w cieście. W stanach środkowego zachodu kraju popularne jest puree z brukwi lub rzepy. Południe Stanów Zjednoczonych z kolei to zamiana ziemniaków na ryż i duże znaczenie owoców morza na czele z krewetkami. Jako deser jada się tu ciasto kokosowe lub placek ze słodkich ziemniaków. Klasykiem kuchni amerykańskiej, chętnie serwowanym na świątecznym stole, jest też Pecan Pie. Jest to słodkie ciasto z orzechami pekan naturalnie rosnącymi w południowych stanach kraju.