Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Potrzebujesz 3 składników, 20 minut i płynna bomba witaminowa gotowa

Sok z czarnej porzeczki to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój, ale także bomba witaminowa i pyszny dodatek do zimowej herbaty. Przepis jest banalnie prosty i zawiera jedynie trzy składniki (a w zasadzie dwa, jeśli zrezygnujemy z cukru). Jak zrobić sok porzeczkowy idealny na zimę? To arcyłatwe.
Zobacz wideo

Wykonanie soku z czarnej porzeczki jest banalnie proste, a najtrudniejszą częścią chyba jest ich czyszczenie. Jeśli zimą chcesz raczyć się herbatą z aromatycznym sokiem bez konserwantów, koniecznie wypróbuj już dziś ten prosty przepis.

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki?

Składniki:

  • 1 kg porzeczek
  • 0,5 l wody
  • cukier - opcjonalnie

Sok z czarnej porzeczki - sposób wykonania

  1. Porzeczki włóż do miski i zalej je zimną wodą. Dokładnie opłucz z zanieczyszczeń. Następnie odlej wodę i odetnij ogonki.
  2. Owoce włóż do garnka i zalej je wodą. Wstaw garnek na mały ogień i gotuj przez ok. 20 minut. Owoce powinny pękać. 
  3. Sok lekko ostudź, następnie przecedź przez gazę. Pozostaw na 2 godziny, aż cały sok spłynie z owoców.
  4. Sok porzeczkowy przelej do słoiczków. Możesz pić go od razu lub zachować na zimę. W tym celu zapasteryzuj je przez ok. 20 minut.

Taki sok trzymaj w spiżarni. Na zimę będzie jak znalazł - przypomni ci letnie dni i dostarczy porządną dawkę witamin, kiedy za oknem trzaskający mróz.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.