Miękki jak chmurka biszkopt, który uda się każdemu. Prosty i szybki przepis

Miękki i puszysty biszkopt stanowi fundament dla wielu ciast i tortów, dlatego dobry przepis na niego jest na wagę złota. Ciasto biszkoptowe, aby wyrosło wysokie, potrzebuje kombinacji odpowiednich składników oraz metody wykonania. Poniżej przedstawiamy sprawdzoną recepturę na pyszny i delikatny biszkopt.

Mówi się, że dobry biszkopt potrzebuje wprawnej i doświadczonej kulinarnie ręki. My temu zaprzeczamy i prezentujemy przepis, który sprawdzi się każdemu. Wystarczy, że przygotujesz potrzebne składniki i będziesz postępować zgodnie z naszymi zaleceniami.

Zobacz wideo Tort szachownica z Pryncypałkami

Składniki na puszysty biszkopt

Wbrew pozorom, aby biszkopt był wysoki i miękki wcale nie potrzebuje proszku do pieczenia. Dzięki tym składnikom ciasto wyrośnie wysokie i pulchne. Świetnie nada się do przekładanych kilkoma warstwami tortów. Przygotowanie i upieczenie nie powinno zająć dłużej niż godzinę. Jedyne, czego potrzebujesz to:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 7 jaj.

Sposób przygotowania idealnego ciasta biszkoptowego

Na godzinę przed planowanym pieczeniem, wyjmij jajka z lodówki. Przygotuj tortownicę do pieczenia o średnicy około 25 cm oraz trzy małe miski. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesyp przez sitko, a następnie wsyp do miski i zamieszaj. Jeśli chcesz, żeby twój biszkopt był ciemniejszy, możesz dodać kilka łyżeczek kakao. W pozostałych naczyniach precyzyjnie oddziel żółtka od białek. Zacznij ubijać białka za pomocą miksera, stopniowo zwiększając obroty. Kiedy masa będzie już sztywna, zacznij dodawać cukier. Pamiętaj, aby nie wsypać wszystkiego od razu. Przy odmierzaniu najlepiej sprawdzi się łyżka. Po każdej dodanej łyżce cukru mieszaj masę przez około minutę, tak aby ostatecznie wyszła gładka i gęsta.

Na sam koniec dodaj żółtka i ponownie je zmiksuj. Kiedy żółtka połączą się z białkami, a masa będzie jednolita, zmniejsz obroty miksera. Przesyp połączone wcześniej mąki i dokładnie zamieszaj. Ciasto na biszkopt jest gotowe. Teraz wystarczy wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i wyrównaj jej powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez pół godziny. 

Kiedy biszkopt będzie już upieczony, odczekaj chwilę, zanim wyjmiesz go z formy. Przy pomocy płaskiego noża, oddziel brzegi ciasta od tortownicy. Ostudzony biszkopt możesz przekroić na trzy lub nawet cztery okrągłe blaty. Z tą podstawą zrobisz wiele smakowitych ciast i tortów!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.