Pijana zakonnica zrobi furorę na przyjęciu. Hitowe połączenie miękkiego biszkoptu z mocnym alkoholem

Znudziło ci się pieczenie serników, jabłeczników i leśnych mchów? Pijana zakonnica to nowość wśród ciast. Intryguje nie tylko nazwą, ale i smakiem. Idealnie nadaje się na deser dla popołudniowych gości, jak i na huczne spotkanie rodzinne. Sposób wykonania jest bajecznie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi!

Każdy, kto spróbuje tego ciasta, na długo o nim nie zapomni. Pijana wiśnia to idealne połączenie puszystego, aksamitnego biszkoptu ze słodką śmietanką oraz dodatkiem wyrazistego ponczu. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis, który zyskał wierne grono fanów. Wypróbujcie sami!

Zobacz wideo Ciasto z rabarbarem

Pijana zakonnica - jakich składników potrzebujesz?

Biszkopt:

  • trzy jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej,
  • trzy czwarte szklanki mąki pszennej,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jedna łyżka octu,
  • odrobina masła.

Krem śmietankowy:

  • cztery szklanki śmietanki 36 proc.,
  • szklanka wrzątku,
  • trzy łyżki żelatyny,
  • cztery łyżki cukru pudru.

Poncz:

  • pół szklanki wody,
  • pół kostki masła,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • dwie łyżki kakao,
  • cztery łyżki cukru pudru,
  • 200 ml rumu (zamiennie może być wódka).

Polewa czekoladowa:

  • dwie tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej),
  • pół kostki masła,
  • cztery łyżki śmietanki 36 proc.

Ciasto "pijana zakonnica". Sposób wykonania

Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Ubij jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Kiedy ciasto przyjmie jednolitą masę, wylej ją do wysmarowanej masłem okrągłej formy. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 25 minut. Gotowy biszkopt odstaw do ostygnięcia, nie zapominając o przekłuciu go w kilku miejscach np. drewnianą łyżką. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ponczu. W tym celu przyszykuj garnek z wodą, na który włożysz miseczkę lub inne naczynie. W mniejszym pojemniku rozpuść masło i czekoladę. Dodaj cukier, kakao i wodę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Poczekaj chwilę, aż masa ostygnie, a następnie wlej alkohol i wszystko dokładnie zamieszaj. 

Ciepły (ale nie gorący!) poncz wlej do przygotowanych wcześniej w biszkopcie otworów. Nadmiar, który pozostanie, rozprowadź na długości biszkoptu. Odczekaj do całkowitego wystygnięcia. W następnym etapie przygotujesz krem. W małej ilości wrzątku rozpuść żelatynę. Kiedy wystygnie, ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Powoli wlej do niej żelatyny, cały czas mieszając. Gotowy krem śmietankowy wyłóż na biszkopt. 

Na koniec przyszła pora na polewę. Wszystkie potrzebne składniki wrzuć do małego garnka i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Poczekaj, aż masa przestygnie i wylej ją na wierzch ciasta. Pijana zakonnica będzie gotowa do podania po schłodzeniu w lodówce.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.