Każdy, kto spróbuje tego ciasta, na długo o nim nie zapomni. Pijana wiśnia to idealne połączenie puszystego, aksamitnego biszkoptu ze słodką śmietanką oraz dodatkiem wyrazistego ponczu. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis, który zyskał wierne grono fanów. Wypróbujcie sami!
Biszkopt:
Krem śmietankowy:
Poncz:
Polewa czekoladowa:
Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Ubij jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Kiedy ciasto przyjmie jednolitą masę, wylej ją do wysmarowanej masłem okrągłej formy. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 25 minut. Gotowy biszkopt odstaw do ostygnięcia, nie zapominając o przekłuciu go w kilku miejscach np. drewnianą łyżką.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ponczu. W tym celu przyszykuj garnek z wodą, na który włożysz miseczkę lub inne naczynie. W mniejszym pojemniku rozpuść masło i czekoladę. Dodaj cukier, kakao i wodę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Poczekaj chwilę, aż masa ostygnie, a następnie wlej alkohol i wszystko dokładnie zamieszaj.
Ciepły (ale nie gorący!) poncz wlej do przygotowanych wcześniej w biszkopcie otworów. Nadmiar, który pozostanie, rozprowadź na długości biszkoptu. Odczekaj do całkowitego wystygnięcia. W następnym etapie przygotujesz krem. W małej ilości wrzątku rozpuść żelatynę. Kiedy wystygnie, ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Powoli wlej do niej żelatyny, cały czas mieszając. Gotowy krem śmietankowy wyłóż na biszkopt.
Na koniec przyszła pora na polewę. Wszystkie potrzebne składniki wrzuć do małego garnka i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Poczekaj, aż masa przestygnie i wylej ją na wierzch ciasta. Pijana zakonnica będzie gotowa do podania po schłodzeniu w lodówce.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl