Przysmak z Warmii i Mazur zachwyca smakiem i tradycją. Nie oprze mu się żaden fan pierogów

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to idealny przykład tego, jak kulinaria różnych krajów przenikają się nawzajem i tworzą wyśmienite dania. Przepis na te wyjątkowe, regionalne pierogi jest bardzo prosty, dlatego świetnie sprawdzi się na szybki i pyszny obiad.

Kuchnia polska czerpie nie tylko ze swojej kultury, a niektóre dania wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i nazwą. Takie chociażby "dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami" mogą brzmieć dość egzotycznie dla mieszkańców regionów innych niż Warmia i Mazury. Niemniej jednak jest to przysmak, którego warto spróbować. Tradycyjne danie jest łatwe do przyrządzenia, dlatego polecamy go na smaczny i treściwy obiad.

Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Przysmak prosto z Warmii i Mazur

Dzyndzałki, dzybdzałki lub dzybdzaliki to pierożki szczególnie popularne w województwie warmińsko-mazurskim. W tym regionie łączą się wpływy kuchni staropolskiej, litewskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Wyjątkowe pierożki z kaszą i boczkiem przywędrowały do nas wraz z ludnością przesiedloną z Kresów Wschodnich na początku ubiegłego wieku. Ich nazwa - dzyndzałki - wywodzi się od charakterystycznych brzegów, które przypominają uszy, czyli "dzyndzle".

Hreczka to nic innego jak lwowskie określenie gryki, a skrzeczki to inna nazwa na skwarki. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim. Zachęcamy do spróbowania tego przysmaku, zwłaszcza jeśli jesteś z drugiego końca Polski i nigdy nawet o nim nie słyszałeś. 

Składniki na dzyndzałki 

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki stopionej margaryny lub oleju,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 150 g boczku (najlepiej wędzonego),
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • dwie cebule,
  • dwa jajka (ugotowane na twardo),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Skrzeczki:

  • 300 g boczku (najlepiej wędzonego),
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżeczka majeranku.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - sposób przygotowania

Ugotuj kaszę na sypko. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę i wysmaż na oleju lub margarynie. Umyj i posiekaj cebulę, a następnie dodaj ją do boczku. Poczekaj aż się zeszkli. Potem pokrój drobno jajka i wymieszaj je z resztą składników. Całość dopraw solą i pieprzem. 

Kiedy farsz jest już zrobiony, pora zabrać się za przygotowanie ciasta. W tym celu przyszykuj stolnicę. W przesianej mące zrób na środku otwór, do którego następnie wbijesz jajko. Wlej stopioną margarynę i dodaj soli. Zacznij wyrabiać ciasto, co jakiś czas dodając odrobinę wody. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Odczekaj 15 minut. 

W kolejnym kroku rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wytnij z niego krążki. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą małej foremki. Na środek każdego krążka nałóż niewielką ilość farszu. Pamiętaj, aby dokładnie zlepić ich brzegi. Na koniec włóż je do garnka z osoloną wodą i gotuj pięć minut od momentu aż pierożki wypłyną na powierzchnię.

Przygotowanie skrzeczek stanowi ostatni etap przygotowań. Pokrój boczek wedle uznania i wysmaż go dokładnie z obu stron. Dodaj czosnek i suszony majeranek. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie możesz polać gęstą śmietaną i na jej wierzch wysypać aromatyczne skrzeczki. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.