Brak pomysłu na rodzinny obiad? Wypróbowałeś już każdy możliwy wariant rosołu i wciąż szukasz tego wyjątkowego, który zachwyci całą rodzinę? Poszukiwania można uznać za zakończone. Rosół z wątróbką nie tylko rozgrzeje i nasyci, ale też wzmocni organizm i zachwyci intensywnym aromatem. Sprawdź, co będzie ci potrzebne do wykonania tej pysznej zupy.
Wywar z mięsa może nie każdego przekonywać. Wystarczy jednak tylko spróbować jak smakuje, a w mig zapomnimy o uprzedzeniach. Rosół na wątróbce kusi aromatem i esencją wielu intensywnych przypraw. To dzięki nim bulion cieszy się taką popularnością wśród tych, którzy mieli okazję go jeść. Do przygotowania tego wariantu rosołu nie potrzebujesz wcale wielu produktów.
Składniki:
Umyj porcje rosołowe i wrzuć je do większego garnka z wodą. Umyj również wątróbki, a następnie pozbaw je błonek i wrzuć do porcji rosołowych. Gotuj do momentu aż na powierzchni wody zaczną się tworzyć szumy. Możesz je zgarnąć łyżką i wyrzucić lub pozostawić w wywarze, zawierają one bowiem prozdrowotny kolagen. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.
Do garnka wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, sól, obrany czosnek oraz opaloną w piekarniku lub na palniku gazowym cebulę. Obierz marchew, pietruszkę i seler, a następnie je umyj i wrzuć do zupy. Dodaj również przekrojonego na pół pora. Gotuj przez kolejne 20 minut.
Opłucz natkę pietruszki i dorzuć większość jej część do garnka. Jeśli pęczek związany był gumką recepturką - nie ściągaj jej, pomoże ci to później w wyławianiu z bulionu warzyw. Dodaj lubczyk i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez następne pół godziny. Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem wedle uznania, pozostawiając zupę na małym ogniu przez 20 minut. W ostatnim etapie pozostaje jedynie wyłowić wszystkie warzywa, a pozostałą część natki pietruszki drobno posiekać i dodać do wywaru. Rosół możesz podawać z makaronem lub lanymi kluskami. Wątróbka pozostaw w bulionie, a po obiedzie możesz z niej zrobić np. pasztet domowej roboty.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl