Prosty i szybki sernik na zimno z truskawkami. Spód z biszkoptów nada mu niebiańskiego smaku

Sernik na zimno to król letnich deserów. Pojawia się na stołach podczas uroczystości rodzinnych, spotkań ze znajomymi oraz na co dzień, do popołudniowej kawy. Sernik ten cieszy się niezwykłą popularnością ze względu na pyszny smak i prosty, szybki proces wykonania. Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na sernik na zimno z truskawkami i spodem biszkoptowym!

Myśląc o letnich, wakacyjnych deserach, przed oczami pojawia się obraz lodów w wafelku, orzeźwiających koktajli i, oczywiście, sernika na zimno. Ciasto to weszło już do kanonu deserów polskich. Możesz je wykonać z jakichkolwiek sezonowych owoców, choć większości smakoszy najbardziej odpowiada wariant z truskawkami. Nasz przepis jest banalnie prosty, przetestowany setki razy. Nie ma szans, że ten sernik wam nie wyjdzie!

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Aksamitnie puszysty sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Ten typowo letni deser świetnie sprawdzi się zarówno jako popołudniowa przekąska, jak i pyszny tort urodzinowy. Puszysty ser w połączeniu ze słodką galaretką i owocami sprawi, że rozpłyniesz się w wyjątkowym smaku. Gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy.

Składniki na masę serową:

  • 800 g mielonego sera np. z wiaderka,
  • 1 galaretka przezroczysta,
  • 1 płaska łyżka żelatyny,
  • 130 ml mleka,
  • 250 ml gorącej wody.

Składniki na galaretkę:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 3 łyżki mleka.

Składniki na spód:

  • 120 g biszkoptów.

Sernik na zimno z truskawkami. Sposób wykonania

Przygotuj prostokątną blaszkę lub tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, aby ciasto nie przykleiło się do formy. Następnie na dnie wyłóż wzdłuż siebie biszkopty podłużne lub okrągłe. Jeśli część z nich nie będzie się mieściła w formie, możesz je po prostu przyciąć. 

W kolejnym etapie zajmij się masą serową. W misce umieść twaróg. Upewnij się, że jest on gęsty i zbity, a nie wodnisty. W szklance wrzątku rozpuść przezroczystą galaretkę, a następnie wlej ją do miski z serem. W gorącym mleku rozpuść łyżkę żelatyny i ją również dodaj do pojemnika. Najlepiej przygotuj te roztwory wcześniej, aby zdążyły przestygnąć.

Dokładnie wszystko wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Kontynuuj, aż osiągniesz gładką i jednolitą masę. Wstaw ją na kilka minut do lodówki, aby stężała. Kiedy jej konsystencja zacznie przypominać gęsty budyń, wlej ją do formy z biszkoptami. Odłóż ją z powrotem do lodówki na około pół godziny.

Umyte i pokrojone truskawki wyłóż na masie serowej. W osobnym naczyniu rozpuść galaretkę truskawkową we wrzątku i mleku. Mleko sprawi, że galaretka przybierze mleczną, jasnoróżową barwę. Kiedy przestygnie, a następnie zacznie tężeć i przypominać kisiel, zalej nią truskawki. Na koniec gotowe ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu możesz uraczyć się wyśmienitym i puszystym ciastem. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.