Myśląc o letnich, wakacyjnych deserach, przed oczami pojawia się obraz lodów w wafelku, orzeźwiających koktajli i, oczywiście, sernika na zimno. Ciasto to weszło już do kanonu deserów polskich. Możesz je wykonać z jakichkolwiek sezonowych owoców, choć większości smakoszy najbardziej odpowiada wariant z truskawkami. Nasz przepis jest banalnie prosty, przetestowany setki razy. Nie ma szans, że ten sernik wam nie wyjdzie!
Ten typowo letni deser świetnie sprawdzi się zarówno jako popołudniowa przekąska, jak i pyszny tort urodzinowy. Puszysty ser w połączeniu ze słodką galaretką i owocami sprawi, że rozpłyniesz się w wyjątkowym smaku. Gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy.
Składniki na masę serową:
Składniki na galaretkę:
Składniki na spód:
Przygotuj prostokątną blaszkę lub tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, aby ciasto nie przykleiło się do formy. Następnie na dnie wyłóż wzdłuż siebie biszkopty podłużne lub okrągłe. Jeśli część z nich nie będzie się mieściła w formie, możesz je po prostu przyciąć.
W kolejnym etapie zajmij się masą serową. W misce umieść twaróg. Upewnij się, że jest on gęsty i zbity, a nie wodnisty. W szklance wrzątku rozpuść przezroczystą galaretkę, a następnie wlej ją do miski z serem. W gorącym mleku rozpuść łyżkę żelatyny i ją również dodaj do pojemnika. Najlepiej przygotuj te roztwory wcześniej, aby zdążyły przestygnąć.
Dokładnie wszystko wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Kontynuuj, aż osiągniesz gładką i jednolitą masę. Wstaw ją na kilka minut do lodówki, aby stężała. Kiedy jej konsystencja zacznie przypominać gęsty budyń, wlej ją do formy z biszkoptami. Odłóż ją z powrotem do lodówki na około pół godziny.
Umyte i pokrojone truskawki wyłóż na masie serowej. W osobnym naczyniu rozpuść galaretkę truskawkową we wrzątku i mleku. Mleko sprawi, że galaretka przybierze mleczną, jasnoróżową barwę. Kiedy przestygnie, a następnie zacznie tężeć i przypominać kisiel, zalej nią truskawki. Na koniec gotowe ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu możesz uraczyć się wyśmienitym i puszystym ciastem. Smacznego!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl