Puszyste pampuchy jak z przepisu babci. Najlepszy dodatek do obiadu na słodko i na słono

Pampuchy, pyzy, buchty, parowańce, ruchańce... Jakiej nazwy byśmy nie użyli, smak miękkich i delikatnych klusek na parze jest doskonale znany każdemu Polakowi (i nie tylko!). Świetnie komponują się do obiadu na słodko, jak i na słono. Ich uniwersalność sprawia, że od lat cieszą się niezmienną popularnością. Jaki jest najlepszy przepis na pampuchy? Oczywiście ten nasz!

Choć pyzy z łatwością można dostać w niemal każdym sklepie spożywczym, najlepiej jest poświęcić chwilę i przygotować je samemu. Jak powszechnie wiadomo, nic nie smakuje równie dobrze jak wyroby domowej roboty. Poniższy przepis nie różni się od wiekowych receptur przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Sprawdź, jakie składniki będą ci potrzebne oraz w jaki sposób przygotować pyszne pampuchy!

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Niezapomniany smak z dzieciństwa. Czego potrzeba do zrobienia pampuchów?

Gotowane na parze kluski z ciasta drożdżowego stanowią stały element polskich kulinariów. Na wielu stołach goszczą regularnie, nawet kilka razy w tygodniu. Jest to danie niezwykle proste, a przy tym uniwersalne. Smakuje pysznie podane z mięsem i gęstym sosem lub w wersji na słodko - z jogurtem, słodką śmietanką, świeżymi owocami

Składniki na zaczyn:

  • pół szklanki mleka (ok.125 ml),
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (np. tortowej lub luksusowej),
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 35 g drożdży (najlepiej świeżych).

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka (ok. 125 ml),
  • 2 duże jajka,
  • 35 g masła,
  • szczypta soli.

Puszyste i aksamitnie miękkie pampuchy. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania zaczynu (zwanego też rozczynem). Do większej miski wlej lekko podgrzane mleko, a także wsyp mąkę, cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz w miarę jednolity płyn i odstaw naczynie na około kwadrans. Nie zapomnij o przykryciu ściereczką lub folią. Zaczyn w tym czasie urośnie.

W drugiej misce przygotuj ciasto. Wsyp mąkę pszenną oraz odrobinę soli. Rozbij jajka i wlej mleko, a następnie dodaj rozpuszczone masło oraz zaczyn. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto możesz wyrobić za pomocą miksera lub robota kuchennego.

Uformuj z powstałego ciasta dużą kulę, po czym przełóż ją do miski i zakryj. Odczekaj godzinę, w tym czasie ciasto będzie zwiększało swoją objętość. W kolejnym kroku uszykuj dużą deskę. Obsyp ją lekko mąką, tak by ciasto się do niej nie przykleiło. Podziel kulę na około dziesięć do piętnastu części, w zależności od tego, ile i jakiej wielkości pampuchy chcesz uzyskać. 

Każdą z części uformuj w małą kulkę. Umieść je na desce w takich odległościach, które uniemożliwią późniejsze sklejenie się ciasta. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i odczekaj kwadrans. Do ugotowania pampuchów na parze przyda się specjalny garnek z nakładką i sitkiem. Możesz też użyć zwykłego garnka obleczonego nową pieluchą tetrową zatkniętą na dużą gumkę recepturkę. 

W garnku zagotuj wodę. Połóż kulki ciasta na nakładce lub przygotowanym materiale. Nie wkładaj wszystkich naraz, rób to partiami. Pampuchy będą gotowe po piętnastu minutach gotowania na parze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane sosem, jednak równie dobrze możesz zaserwować je na zimno w wersji słodkiej. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.