Najlepsza zupa ogórkową, jaką w życiu spróbujesz. Pamiętaj o tych składnikach - bez nich się nie uda

Zupa ogórkowa to klasyk wśród polskich zup. Raczymy się nią zwykle na co dzień, choć może się też pojawić na stole z okazji święta. Jej smak jest wszystkim doskonale znany, choć nie każdy podejmuje się przygotowania jej samemu. A to wielki błąd! Przepis na zupę ogórkową wcale nie musi być skomplikowany. Poniżej prezentujemy recepturę, która ułatwi wam upichcenie pysznego obiadu.

"Ogórek, ogórek zielony ma garniturek". Ogórki to w końcu najważniejszy składnik zupy ogórkowej, trzeba więc dobrze wybrać! Najlepiej sprawdzą się w tym celu te kiszone, ale równie smacznie wyjdzie z małosolnymi. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami!

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Smaczna i pożywna zupa ogórkowa. Czego potrzebujesz?

Zupa ogórkowa to świetny pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Poniższe porcje wystarczą dla pięciu lub nawet sześciu osób, i to jeszcze z dokładką. Przygotowanie nie powinno ci zająć więcej niż godzinę. Nie potrzebujesz też żadnych specjalnych umiejętności czy nietypowych składników. Wszystkie są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa,
  • 3-3,5 l wody,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 4 duże ziemniaki,
  • pół małej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 ogórków (kiszonych lub małosolnych),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Zupa ogórkowa - sposób przygotowania

Zacznij od umycia mięsa i przełożenia go do dużego garnka. Zalej go wodą. Dorzuć ziele angielskie i liście laurowe, a następnie gotuj na małym ogniu, aż wywar zacznie wrzeć. Powinno to zająć nieco ponad pół godziny. W kolejnym kroku opłucz pod zimną wodą i obierz wszystkie warzywa: ziemniaki, marchew, włoszczyznę. Pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu. 

Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej masło. Poszatkuj cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około 10 do 12 minut. Ogórki zetrzyj na tarce z drobnym oczkiem, a potem wrzuć je na patelnię. Poczekaj, aż składniki się połączą, a następnie przełóż wszystko do garnka z wywarem.

W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę i mąkę. Przelej nieco zupy do połączonych składników i wymieszaj. Kolejny etap jest niezwykle ważny. Powoli wlewaj śmietanę do zupy, ale pamiętaj, by ciągle przy tym mieszać. Gotuj przez następne 10 minut. Po tym czasie twoja pyszna zupa ogórkowa powinna być gotowa. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.