Pierogi z jagodami stanowią świetny pomysł na codzienny obiad. Przygotowanie posiłku nie zajmuje w tym przypadku wiele czasu, a składniki na nie już prawdopodobnie i tak masz w swojej lodówce. Lepienie pierogów dla niektórych jawi się jako zadanie arcytrudne, lecz w rzeczywistości jest to mniej skomplikowane, niż się wydaje. I zdecydowanie nie trzeba mieć do tego rozwiniętych zdolności manualnych.
Sezon na jagody trwa w najlepsze, ceny w sklepach i na straganach są teraz bardziej przystępne niż wiosną, dlatego warto wykorzystać okazję i ulepić wyśmienite pierogi z jagodami. Słodkie danie zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i pozostałym członkom rodziny. Ten uniwersalny posiłek błyskawicznie poprawia humor i zwiększa apetyt, dlatego lepiej przygotować sporą porcję pierogów. W ten sposób każdy będzie mógł dostać dokładkę. Nasza receptura pozwala na przygotowanie 50 sztuk uwielbianych pierożków. Zatem do dzieła!
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Zacznij od wykonania ciasta na pierogi. Przesiej przez sitko nad miską mąkę. Dodaj do niej szczyptę soli. We wrzącej wodzie rozpuść masło, a następnie stopniowo wlewaj je do miski z mąką. Zamieszaj wszystko łyżką. Kiedy składniki połączą się w ciasto, wyłóż je na obsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto przez kilka minut. Jeśli stanie się zbyt lepkie lub "lejące", podsyp je mąką. Gotowe ciasto umieść ponownie w misce. Zakryj je ściereczką lub folią spożywczą i odłóż na pół godziny do wyrośnięcia.
W kolejnym kroku zajmij się przygotowaniem nadzienia. Jagody dokładnie opłucz, oczyść z ogonków i listków, a na koniec osusz ręcznikiem papierowym. Następnie przełóż je do małej miseczki lub innego pojemnika, zasyp cukrem i wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószonej mąką stolnicy. Podziel je na cztery części, po czym każdą z nich rozwałkuj na cienki naleśnik. Górną częścią szklanki wykrój kółka. Na środku skrawków umieść po łyżeczce nadzienia z jagód. Kiedy wszystkie fragmenty będą wypełnione farszem, zacznij składać je na pół, a następnie zlepiać ich brzegi.
W garnku zagotuj wodę, osól ją, a kiedy będzie się przewracać - włóż do niej ulepione pierożki. Nie wrzucaj wszystkich naraz, rób to partiami po kilkanaście sztuk. Wyławiaj je około 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Voila! Pyszne pierogi jagodowe są gotowe do spałaszowania. Jeśli chcesz, możesz je serwować ze słodką śmietanką, serkiem homogenizowanym lub po prostu z cukrem. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl