Domowe pierogi z jagodami, które nigdy nie zawodzą. Prosty przepis na słodki i smaczny obiad

Pierogi to jeden z ważniejszych filarów kuchni polskiej. Danie to zasłynęło na całym świecie ze względu na wyjątkowy smak i prostotę wykonania. Przepisów na pierogi jest wiele. Wszystko zależy od tego, czy marzy nam się danie na słono, czy słodko. W tym drugim wariancie zdecydowanie zwycięża owocowe nadzienie. Wolicie truskawki, wiśnie, a może jagody?

Pierogi z jagodami stanowią świetny pomysł na codzienny obiad. Przygotowanie posiłku nie zajmuje w tym przypadku wiele czasu, a składniki na nie już prawdopodobnie i tak masz w swojej lodówce. Lepienie pierogów dla niektórych jawi się jako zadanie arcytrudne, lecz w rzeczywistości jest to mniej skomplikowane, niż się wydaje. I zdecydowanie nie trzeba mieć do tego rozwiniętych zdolności manualnych. 

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Pierożki jagodowe domowej roboty. Słodycz otulona miękkim ciastem

Sezon na jagody trwa w najlepsze, ceny w sklepach i na straganach są teraz bardziej przystępne niż wiosną, dlatego warto wykorzystać okazję i ulepić wyśmienite pierogi z jagodami. Słodkie danie zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i pozostałym członkom rodziny. Ten uniwersalny posiłek błyskawicznie poprawia humor i zwiększa apetyt, dlatego lepiej przygotować sporą porcję pierogów. W ten sposób każdy będzie mógł dostać dokładkę. Nasza receptura pozwala na przygotowanie 50 sztuk uwielbianych pierożków. Zatem do dzieła!

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 250 ml wrzącej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kg świeżych jagód,
  • 2 łyżki cukru.

Pierogi jagodowe na słodki, wakacyjny obiad. Sposób przygotowania

Zacznij od wykonania ciasta na pierogi. Przesiej przez sitko nad miską mąkę. Dodaj do niej szczyptę soli. We wrzącej wodzie rozpuść masło, a następnie stopniowo wlewaj je do miski z mąką. Zamieszaj wszystko łyżką. Kiedy składniki połączą się w ciasto, wyłóż je na obsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto przez kilka minut. Jeśli stanie się zbyt lepkie lub "lejące", podsyp je mąką. Gotowe ciasto umieść ponownie w misce. Zakryj je ściereczką lub folią spożywczą i odłóż na pół godziny do wyrośnięcia. 

W kolejnym kroku zajmij się przygotowaniem nadzienia. Jagody dokładnie opłucz, oczyść z ogonków i listków, a na koniec osusz ręcznikiem papierowym. Następnie przełóż je do małej miseczki lub innego pojemnika, zasyp cukrem i wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószonej mąką stolnicy. Podziel je na cztery części, po czym każdą z nich rozwałkuj na cienki naleśnik. Górną częścią szklanki wykrój kółka. Na środku skrawków umieść po łyżeczce nadzienia z jagód. Kiedy wszystkie fragmenty będą wypełnione farszem, zacznij składać je na pół, a następnie zlepiać ich brzegi. 

W garnku zagotuj wodę, osól ją, a kiedy będzie się przewracać - włóż do niej ulepione pierożki. Nie wrzucaj wszystkich naraz, rób to partiami po kilkanaście sztuk. Wyławiaj je około 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Voila! Pyszne pierogi jagodowe są gotowe do spałaszowania. Jeśli chcesz, możesz je serwować ze słodką śmietanką, serkiem homogenizowanym lub po prostu z cukrem. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.