Wakacyjne upały nie sprzyjają wielogodzinnemu przesiadywaniu w kuchni. Każdemu, nawet najbardziej zapalonemu miłośnikowi gotowania, odechciewa się wtedy układania zmyślnych, wyrafinowanych posiłków. Warto wtedy posłuchać głosu intuicji i przygotować szybki i pożywny obiad z udziałem smacznych warzyw.
Cukinia to warzywo o wyjątkowych właściwościach. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera w sobie potas, magnez, żelazo, a także wit. C, K i B1. Cukinia korzystnie wpływa na układ trawienny. Znana jest również z tego, że odkwasza organizm, dlatego dietetycy zalecają włączyć ją do diety osób borykających się z nadkwaśnością. Jak najlepiej użyć tego warzywa? Z doświadczenia wiemy, że najlepiej smakuje w formie zapiekanki z młodymi ziemniakami.
Składniki:
Cukinię porządnie opłucz, odetnij jej końcówki i zetrzyj ją na tarce bez obierania ze skórki. Ziemniaki również umyj, a następnie obierz je i zetrzyj, podobnie jak cukinię. Odciśnij z warzyw nadmiar soku, po czym przełóż je do miski.
Wbij jajka i całość wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę, a także sól i pieprz według uznania. W dalszym kroku przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je oliwą z oliwek za pomocą pędzelka kuchennego, a potem oprósz bułką tartą, tak aby zapiekanka nie przykleiła się do naczynia.
Do naczynia żaroodpornego włóż porcję startej cukinii i ziemniaków. Na niej wyłóż warstwę startego sera. Na ser z kolei połóż ulubioną szynkę. Całość przykryj ostatnią warstwą masy z cukinii. Naczynie z zapiekanką włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut. Po tym czasie w twojej kuchni zacznie się unosić aromatyczny zapach pysznego obiadu. Wyjmij naczynie z piekarnika, nałóż kawałek na talerz i ciesz się pysznym i pożywnym posiłkiem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl