• Link został skopiowany

Naleśniki mają być mięciutkie, delikatne i elastyczne? Za ten przepis mi podziękujesz

Nasz dzisiejszy przepis zadowoli każdego łasucha tego świata i sprawi, że świat stanie się lepszy. Naleśniki lubi każdy, prawda? Prawda, ale naleśniki muszą być jakieś, a dokładnie pyszne. I ja doskonale wiem, jak zrobić najpyszniejsze naleśniki na słodko. Oprócz mleka, wody, mąki i jajek przyda się jeszcze jedna rzecz.
Pyszne naleśniki budyniowe
NataliaPopova / Shutterstock

Przepis na naleśniki każdy bardziej lub mniej zna. I niestety większość ten przepis traktuje nieco po macoszemu, a to pierwsza zbrodnia, którą można popełnić na kulinariach. Dziś na szczęście mamy przepis na naleśniki, które mogą być twoją dumą, ale tylko wtedy, kiedy lubisz słodkości. Bowiem naleśniki budyniowe są nie tylko pyszne, lecz także delikatne, aksamitne i łatwo się składają. Jak je zrobić? To najłatwiejszy przepis.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Najlepsze naleśniki na słodko. Za ten przepis mi podziękujesz

Składniki:

  • 2 opakowania proszków budyniowych o dowolnym smaku (polecam waniliowy),
  • 250 ml mleka,
  • 150 ml gazowanej wody,
  • pół szklanki mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Naleśniki budyniowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. W rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka wbij do miski, dodaj wodę i mleko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj mąkę, cukier puder i proszek budyniowy.
  3. Miksuj przez chwilę, tylko do momentu, aż składniki się połącza. Naczynie z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten z mąki złączył składniki. Powinno to zająć nie mniej niż 10 minut, a kwadrans to optymalny czas.
  4. Patelnię lekko natłuść, najlepiej masłem i porządnie rozgrzej. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta i smaż krótko z obu stron, aż naleśniki budyniowe apetycznie się zarumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami - polecam twaróg ze śmietaną i cukrem lub domową konfiturę. Świetnie sprawdzi się także krem czekoladowy lub orzechowy.

Wskazówka: Kiedy robisz naleśniki budyniowe, możesz do nich dodać łyżkę puree z pieczonej dyni i odrobinę cynamonu. Następnie ostrym nożem wyciąć z naleśników upiorne oczy i uśmieszki i tym samym zrobić fantastyczną przekąskę na halloween. Posmaruj dżemem i serwuj - będzie upiornie i pysznie.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: