• Link został skopiowany

Rozgrzewa sto razy lepiej niż rosół. W góralskich karczmach to pozycja numer jeden

Która zupa najlepiej rozgrzewa? Rosół, flaczki, kwaśnica? Jeśli wskazałeś lub wskazałaś którąkolwiek z nich, to najprawdopodobniej nie było ci dane spróbować czegoś, co ja nazywam termoforem w talerzu. Jadłam tę zupę kilka lat temu w Beskidach, później w Karkonoszach i w Zakopanem. Czosnkowa na baraninie to jest zupa nad zupy.
Zupa czosnkowa
Anastasia Kamysheva /Shutterstock

Zupa czosnkowa to sprawca dzisiejszego zamieszania. To klasyka południowej Polski oraz naszych sąsiadów z Czech i Słowacji. Przepis na zupę czosnkową jest prosty, jednak ta, którą jadłam w jednej z zakopiańskich restauracji, bije na głowę wszystkie inne. Kluczem był wywar. Moim zdaniem najlepszy jest na baraninie, najlepiej z kością, i na kaczce. Przydają się także wędzone kości, a całość gotuje się długo i na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz włoszczyzny. Ten przepis koniecznie musisz poznać. Bo wcale nie trzeba jechać do Zakopanego lub Szczawnicy, żeby zjeść przepyszną czosnkową. Baraninę dostaniesz w każdym hipermarkecie, możesz także zamówić przez internet z dobrego źródła.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Chcesz się rozgrzać? Zrzuć koc i zrób zupę czosnkową na baraninie

Składniki:

  • 2 l esencjonalnego bulionu na baraninie, kościach i kaczce (moim zdaniem są najlepsze do tej zupy),
  • 2 cebule szalotki, jeśli są małe, to użyj 3,
  • 2 średnie główki czosnku,
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka owczego lub koziego twarogu,
  • grzanki i twardy ser do podania,
  • pietruszka lub kolendra do dekoracji.

Zupa czosnkowa na baraninie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj szeroki rondel lub garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Później dodaj pokruszony ser i podsmażaj, aż się rozpuści.
  2. Zalej całość gorącym, odcedzonym bulionem. Zmniejsz moc palnika i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Czosnek możesz także posiekać na bardzo drobne kawałki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Kiedy zupa już będzie pięknie pachniała czosnkiem, dodaj zahartowaną śmietanę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i podawaj z grzankami, startym, twardym serem i natką pietruszki lub kolendrą. Możesz użyć także szczypiorku.

Jak zrobić wywar do zupy czosnkowej? Prosto i łatwo. Do dużego garnka włóż ok. 1 kg wołowiny z kością, jeśli nie masz aż tyle, możesz uzupełnić to wołowiną, w tym wypadku szponder będzie dobrym wyborem. Ważne są także warzywa, na ten przepis przydadzą się trzy duże marchewki, dwie duże pietruszki i spory kawałek selera. Nie wolno zapomnieć o liściach laurowych, zielu angielskim i soli. Możesz użyć także trochę sosu sojowego, żeby podkreślić smak.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: