Zupa czosnkowa to sprawca dzisiejszego zamieszania. To klasyka południowej Polski oraz naszych sąsiadów z Czech i Słowacji. Przepis na zupę czosnkową jest prosty, jednak ta, którą jadłam w jednej z zakopiańskich restauracji, bije na głowę wszystkie inne. Kluczem był wywar. Moim zdaniem najlepszy jest na baraninie, najlepiej z kością, i na kaczce. Przydają się także wędzone kości, a całość gotuje się długo i na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz włoszczyzny. Ten przepis koniecznie musisz poznać. Bo wcale nie trzeba jechać do Zakopanego lub Szczawnicy, żeby zjeść przepyszną czosnkową. Baraninę dostaniesz w każdym hipermarkecie, możesz także zamówić przez internet z dobrego źródła.
Składniki:
Jak zrobić wywar do zupy czosnkowej? Prosto i łatwo. Do dużego garnka włóż ok. 1 kg wołowiny z kością, jeśli nie masz aż tyle, możesz uzupełnić to wołowiną, w tym wypadku szponder będzie dobrym wyborem. Ważne są także warzywa, na ten przepis przydadzą się trzy duże marchewki, dwie duże pietruszki i spory kawałek selera. Nie wolno zapomnieć o liściach laurowych, zielu angielskim i soli. Możesz użyć także trochę sosu sojowego, żeby podkreślić smak.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!