Pyzy z mięsem robię lepsze niż babcia. Ciasto jest sprężyste, ale ten farsz...
Link został skopiowany
Pyzy z mięsem robię lepsze niż babcia. Ciasto jest sprężyste, ale ten farsz...
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Pyzy z mięsem to danie, które nie ma wad. Można się nimi porządnie najeść, są naprawdę łatwe w przygotowaniu (musisz tylko zapamiętać proporcje). Świetnie smakują i pozwalają wykorzystać resztki z rosołu i innych zup. Jednak samo mięso z rosołu nie sprawi, że pyzy będą daniem twojego życia. Ja do farszu dodaję dwie rzeczy. Zrób tak samo, a będziesz je robić tak już zawsze.
shutterstock / Konmac
REKLAMA
REKLAMA
Pyzy z mięsem znamy i lubimy chyba wszyscy. Delikatne, lecz sprężyste ciasto ziemniaczane otula farsz z gotowanego i zmielonego mięsa i warzyw z rosołu, czasem także cebuli i czosnku. To jeden z przepisów w stylu zero waste, ponadto zawsze można je zrobić w większej ilości, zamrozić i mieć pod ręką. Jednak samo mięso z rosołu nie sprawi, że pyzy będą godne serwowania w restauracji, ale z tym przepisem swój dom w restaurację właśnie możesz zamienić. Wystarczy, że razem z mięsem z rosołu zmielisz także podsmażoną, wędzoną kiełbasę, najlepiej jałowcową, a farsz doprawisz odrobiną kminku. W pierwszym momencie to połączenie wydaje się nietypowe, ale naprawdę działa - pyzy wychodzą wyraziste i dużo bardziej aromatyczne. Jednak nie wolno zapominać o cieście - użyj mączystych ziemniaków, które mają dużo skrobi. Dzięki temu pyzy będą sprężyste jak piłeczki.
REKLAMA
Zobacz wideo Włoskie arancini
Pyzy z mięsem przestaną być nudne. Dodaj dwa składniki do farszu
Składniki na ciasto ziemniaczane:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
ok. 300 g surowych ziemniaków,
1 mała cebulka starta na tarce,
1 duże jajko,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sól do smaku:
Farsz mięsny:
ok. 300 g mięsa gotowanego z rosołu lub innej zupy (wołowina, kurczak, kaczka w dowolnych proporcjach),
1 większa marchewka z rosołu,
ok. 200 g swojskiej, wędzonej kiełbasy,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku,
płaska łyżeczka kminku,
masło lub smalec do smażenia.
Pyzy z mięsem i kiełbasą - sposób wykonania:
na samym początku zajmij się farszem. Kiełbaskę pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni razem z cebulką. Kiełbasa powinna się zarumienić, a cebula zezłocić. Najlepiej podsmażaj na smalcu, który moim zdaniem jest najlepszym nośnikiem mięsnego smaku, ale możesz użyć także masła.
Mięso ugotowane dokładnie oddziel od kostek i chrząstek i zmiel w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Możesz także drobno posiekać, ale to będzie żmudna czynność. Zmiel także marchewkę i podsmażoną kiełbasę, Wszystko włóż do miski, dodaj do smaku sól, pieprz, zmielony czosnek oraz kminek. Całość wymieszaj i jeśli uważasz, że masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę rosołu.
Następnie zajmij się ciastem ziemniaczanym. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Surowe ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z wody czystą ściereczką i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
Cebulę także zetrzyj na tarce, dodaj do masy ziemniaczanej. Następnie wbij jajko i dodaj mąkę oraz troszkę soli. Zacznij wyrabiać. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością - jeśli dodasz za dużo, pyzy będą twarde.
Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywaj kawałki masy ziemniaczanej i formuj z nich kulki. Następnie lekko spłaszcz je w dłoniach i na środek połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep tak, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Pyzy wrzucaj na lekko osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu i od razu mieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem lub zeszkloną cebulką.