• Link został skopiowany

Jak zrobić sałatkę grecką? Polacy notorycznie dodają zabroniony składnik - Grek by zwątpił

Jaka jest najpopularniejsza sałatka na świecie? Nie kochani, wcale nie jarzynowa ani nie gyros. Prawie w każdym zakątku świata w restauracjach można dostać sałatkę grecką, którą uwielbiają wszyscy za smak i prostotę wykonania. Jednak Polacy dodają do niej składnik, którego w oryginale nie ma. Niejeden Grek załamałby ręce.
Sałatka grecka
Fot. lukasbieri/ pixabay.com (CC0 Creative Commons)

Sałatka grecka jest idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako lekka sałatka do grilla, lunch do pracy lub smaczna kolacja. Sałatka grecka gości w menu prawie wszystkich restauracji zarówno jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych. Jej zrobienie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu, jednak uwaga: nie ma tam sałaty. Żadnej, ani lodowej, ani masłowej, ani rzymskiej - żadnej. Jeśli chcesz zrobić oryginalną sałatkę grecką i poczuć się jak na wakacjach na Rodos, zadbaj o składniki najlepszej jakości, a sałatę zostaw sobie na kanapki

Zobacz wideo

Sałatka grecka - oryginalny przepis

Składniki:

  • 3 duże, soczyste pomidory,
  • 3 większe ogórki
  • 1 większa czerwona cebula
  • 100 g sera feta (najlepiej oryginalnego)
  • czarne oliwki, najlepiej odmiany Kalamata (ilość dowolna),
  • dobrej jakości oliwa z oliwek, 
  • oregano, sól

Sałatka grecka - sposób wykonania:

  1. Warzywa oczyść, cebulę obierz z łupin. Pomidorów i ogórków nie musisz obierać. Teraz przygotuj pstry nóż. 
  2. Zacznij kroić warzywa - pamiętaj, że w sałatkę greckiej kawałki warzyw powinny być duże - pomiń krojenie w drobną kostkę - składniki nie muszą być też pokrojone równo, z wyjątkiem cebuli - tę pokrój w piórka. 
  3. Pokrojone warzywa włóż do miski, dodaj oliwki (jeśli mają pestki, wcześniej je usuń). Dopraw solą i oregano (możesz użyć też innych przypraw, jednak nie kombinuj na przykład z curry lub ostrą papryką). 
  4. Warzywa wymieszaj, skrop oliwą z oliwek i na wierzchu połóż kawałek sera feta. Możesz także pokruszyć fetę - w Grecji sałatkę podają i tak i tak. 

W niektórych regionach do sałatki greckiej dodaje się także paprykę. Nie jest to duży błąd, jednak wówczas sałatka grecka dużo bardziej przypomina sałatkę szopską - też pyszną. Pamiętaj jednak, że sałatka grecka inaczej będzie smakować przygotowana w Polsce w twoim domu, a inaczej w greckiej tawernie. Niektórych smaków nie da się odtworzyć, ale zawsze warto próbować. 

Więcej o: