Sałatka grecka jest idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako lekka sałatka do grilla, lunch do pracy lub smaczna kolacja. Sałatka grecka gości w menu prawie wszystkich restauracji zarówno jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych. Jej zrobienie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu, jednak uwaga: nie ma tam sałaty. Żadnej, ani lodowej, ani masłowej, ani rzymskiej - żadnej. Jeśli chcesz zrobić oryginalną sałatkę grecką i poczuć się jak na wakacjach na Rodos, zadbaj o składniki najlepszej jakości, a sałatę zostaw sobie na kanapki.
Sałatka grecka - oryginalny przepis
Składniki:
- 3 duże, soczyste pomidory,
- 3 większe ogórki
- 1 większa czerwona cebula
- 100 g sera feta (najlepiej oryginalnego)
- czarne oliwki, najlepiej odmiany Kalamata (ilość dowolna),
- dobrej jakości oliwa z oliwek,
- oregano, sól
Sałatka grecka - sposób wykonania:
- Warzywa oczyść, cebulę obierz z łupin. Pomidorów i ogórków nie musisz obierać. Teraz przygotuj pstry nóż.
- Zacznij kroić warzywa - pamiętaj, że w sałatkę greckiej kawałki warzyw powinny być duże - pomiń krojenie w drobną kostkę - składniki nie muszą być też pokrojone równo, z wyjątkiem cebuli - tę pokrój w piórka.
- Pokrojone warzywa włóż do miski, dodaj oliwki (jeśli mają pestki, wcześniej je usuń). Dopraw solą i oregano (możesz użyć też innych przypraw, jednak nie kombinuj na przykład z curry lub ostrą papryką).
- Warzywa wymieszaj, skrop oliwą z oliwek i na wierzchu połóż kawałek sera feta. Możesz także pokruszyć fetę - w Grecji sałatkę podają i tak i tak.
W niektórych regionach do sałatki greckiej dodaje się także paprykę. Nie jest to duży błąd, jednak wówczas sałatka grecka dużo bardziej przypomina sałatkę szopską - też pyszną. Pamiętaj jednak, że sałatka grecka inaczej będzie smakować przygotowana w Polsce w twoim domu, a inaczej w greckiej tawernie. Niektórych smaków nie da się odtworzyć, ale zawsze warto próbować.