Jak zrobić sałatkę grecką? Polacy notorycznie dodają zabroniony składnik - Grek by zwątpił

Jaka jest najpopularniejsza sałatka na świecie? Nie kochani, wcale nie jarzynowa ani nie gyros. Prawie w każdym zakątku świata w restauracjach można dostać sałatkę grecką, którą uwielbiają wszyscy za smak i prostotę wykonania. Jednak Polacy dodają do niej składnik, którego w oryginale nie ma. Niejeden Grek załamałby ręce.

Sałatka grecka jest idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako lekka sałatka do grilla, lunch do pracy lub smaczna kolacja. Sałatka grecka gości w menu prawie wszystkich restauracji zarówno jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych. Jej zrobienie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu, jednak uwaga: nie ma tam sałaty. Żadnej, ani lodowej, ani masłowej, ani rzymskiej - żadnej. Jeśli chcesz zrobić oryginalną sałatkę grecką i poczuć się jak na wakacjach na Rodos, zadbaj o składniki najlepszej jakości, a sałatę zostaw sobie na kanapki

Zobacz wideo

Sałatka grecka - oryginalny przepis

Składniki:

  • 3 duże, soczyste pomidory,
  • 3 większe ogórki
  • 1 większa czerwona cebula
  • 100 g sera feta (najlepiej oryginalnego)
  • czarne oliwki, najlepiej odmiany Kalamata (ilość dowolna),
  • dobrej jakości oliwa z oliwek, 
  • oregano, sól

Sałatka grecka - sposób wykonania:

  1. Warzywa oczyść, cebulę obierz z łupin. Pomidorów i ogórków nie musisz obierać. Teraz przygotuj pstry nóż. 
  2. Zacznij kroić warzywa - pamiętaj, że w sałatkę greckiej kawałki warzyw powinny być duże - pomiń krojenie w drobną kostkę - składniki nie muszą być też pokrojone równo, z wyjątkiem cebuli - tę pokrój w piórka. 
  3. Pokrojone warzywa włóż do miski, dodaj oliwki (jeśli mają pestki, wcześniej je usuń). Dopraw solą i oregano (możesz użyć też innych przypraw, jednak nie kombinuj na przykład z curry lub ostrą papryką). 
  4. Warzywa wymieszaj, skrop oliwą z oliwek i na wierzchu połóż kawałek sera feta. Możesz także pokruszyć fetę - w Grecji sałatkę podają i tak i tak. 

W niektórych regionach do sałatki greckiej dodaje się także paprykę. Nie jest to duży błąd, jednak wówczas sałatka grecka dużo bardziej przypomina sałatkę szopską - też pyszną. Pamiętaj jednak, że sałatka grecka inaczej będzie smakować przygotowana w Polsce w twoim domu, a inaczej w greckiej tawernie. Niektórych smaków nie da się odtworzyć, ale zawsze warto próbować. 

Więcej o: